Искри на въображението. На честотите на Бойс

През 2021 Германия и светът отбелязаха 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс. В Германия инициативата beuys2021 имаше за цел преди всичко да постави въпроса дали идеите му са актуални и днес и какво е неговото наследство за германското и световно изкуство. В България въпросът беше – кой е Йозеф Бойс и какво общо има той с българското изкуство?

Идеите, към които Йозеф Бойс се е стремял, са били разпознати и възприети у нас, едва когато социалният климат е бил подходящ за тях. За много от българските художници Бойс е по-скоро потвърждението, че свободата в изкуството не е оградена с бодлива тел.

Макар и изтъкан от противоречия, Йозеф Бойс е визионер, който вдъхновява. Той посвещава цялата си енергия да насочва трансформативната сила на изкуството, за да въздейства на обществото, като развива идеята за социална скулптура. Изложбата търси артистичния израз на проблясъци, които са възпламенили нуждата от преосмисляне на социалната реалност, търсенето на нови форми на творческа изява и свобода на духа – за Бойс и за българските художници. От дистанцията на времето Бойс бива асоцииран и с образа на идол, с неговото легендарно присъствие и шамански атрибути.

Изложбата излиза от традиционно обособените зали за временни ескпозиции в Квадрат 500 и „завладява“ нови пространства, включително и чрез намеси в постоянната експозиция. В рамките на изложбата ще се проведе и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове. 

„ИСКРИ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО.
НА ЧЕСТОТИТЕ НА БОЙС“

Национална галерия – Квадрат 500
10 февруари – 21 април 2022
Вернисаж на 10 февруари, от 17:00 до 20:00 часа
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп
Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Куратор: Вера Млечевска
Участват: Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Александър Вълчев, Веселин Димов, Владимир Иванов, Георги Ружев, Група “Градът”, Добромир Иван, Сдружение “Изкуство в действие”, Иво Димчев, Камен Стоянов, Любен Фързулев, Лъчезар Бояджиев, Моника Попова, Миряна Тодорова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванoв, Група “Ръб”, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев, Стефан Николаев, Станка Цонкова – Уша, Цветан Кръстев и други. 

„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ е проект на Гьоте-институт България в сътрудничество с Националната галерия, София и Фондация „Изкуство – дела и документи“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук