На 21-ви май в град Елена започва второто издание на единствения по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“. Мисията му е да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени творчески продукти в крак със съвременните сценични изкуства.

Програмата включва забавления за деца и техните родители през целия ден, а входът е безплатен. За малчуганите има незабравимо шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале“ и впечатляващи номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури. На разположение на децата е и еко работилница за кукли от зеленчуци, както и игротека за малки и големи.

Сред забавленията за хлапетата е и веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от актьорите от „Малка театрална компания“, организатор на фестивала. Веселото турне под открито небе дава сцена за изява и на местни таланти с певчески и танцувални умения. 

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла „Образцов дом“ – весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация.

След Елена турнето продължава в Севлиево на 28-и май, Каспичан на 3-ти юни и Трявна на 4-ти юни. Следват Силистра (29-и юни), Нови пазар (30-и юни), Белослав (2-ри юли). Публиката в Дряново ще види фестивала на 16-и юли, а в Тервел – на 22-ри юли. Бяла да се готви на 23-ти и 24-ти юли, а през август турнето ще гостува на 5-и в Шабла, на 12-и в Царево и на 27-и в Смядово. Последната спирка на фестивала е Павликени, а датата е 12-и септември.  

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.   

Пълната програма на фестивала е на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук