Проектът „Инсталация на Забравата“ се появява като идея по време на седмото издание на „Резиденция Баба“ в турлашкото село Салаш, Северозападна България, през октомври 2021 г. Повечето жители на селото са на възраст над 65 години, а средната възраст на участниците в резиденцията е 25 години. Така се създава един вдъхновяващ мост между различните „светове“ на всички участващи. На десетия ден резиденцията приключва, но с това не се изчерпва творческото вдъхновение. Авторите на „Инсталация на Забравата“ се запознават именно покрай Резиденция Баба и решават да работят заедно. Междувременно печелят финансиране по програма Творчески инициативи от Национален Фонд Култура, благодарение на което можем да видим тяхната Инсталация между 27-ми и 29-ти май в пространството на Бубина арт спейс на ул. Триадица  5А  в гр. София.

Въпрос на избор ли е Забравата? Ако е така, какво избираме да забравим?

Сходни теми и въпроси вълнуват четиримата артисти, докато изследват най-вече себе си през този проект.

Инсталация на Забравата - плакат

Инна Павлова е художник-илюстратор, като в последните години се насочва към работата с Арт терапия. Темата за забравата и какво се крие в меките й дълбини я вълнува от известно време, което прераства и в творческия проект „Инсталация на Забравата“.

Иво Недялков изучава фотография и завършва операторско майсторство. Участвал е в многобройни социални проекти и такива, свързани с визуални изкуства. Вдъхновява се от всичко, носещо енергията на живота – светлини, сенки, силуети, отражения, хора – познати и непознати.

Искра Йорданова завършва гимназия с рисуване и скулптура, а за висшето си образование се ориентира към зъботехниката. И като млад зъботехник, изкуството продължава да я вдъхновява. Така попада в 7-мото издание на Резиденция. Настоящият проект за нея е първият с такъв мащаб, в процеса на който постоянно разширява хоризонтите си и се забавлява.

Мира Владимирова завършва литература, театър и актьорско майсторство във Великобритания, а откакто се завръща в България през 2021 г., работи като артист и координатор на артистични и социални проекти. Вдъхновяват я съвместната творческа работа, разходките из природата и животните. Вълнува се от идеята за забравата и спомените като колективни и индивидуални преживявания, които имат потенциала да разделят и събират хората.

Авторите описват своя проект като

„интерактивно пътешествие през фрагменти от спомени“.

Посетителите ще бъдат и участници в това изследване на забравата, която  предлага възможността да бъде открита следа, оставена от избледнял спомен, да бъде получен отговор на отдавна забравен въпрос… Или просто човек да се отпусне и да се остави на личното си преживяване.

Като част от арт инсталацията също ще бъдат включени размисли и изображения на тема забравата, споделени с екипа ни от различни хора чрез онлайн анкета. Информацията, споделена с авторите на инсталацията, се качваме и онлайн в албума „Размисли на забравата на..“ във фейсбук страницата на Инсталация на забравата  https://www.facebook.com/zabravata  и в инстаграм @instalatsia.na.zabravata.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук