Топлоцентрала, в партньорство с Гьоте-институт България, представя най-новата си продукция по хореография на Саша Валц и музика на Тери Райли

IN C 

по хореография на Саша Валц
и музика на Тери Райли

продукция на Топлоцентрала

Участват: Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Станислав Генадиев, Филип Миланов, Яница Атанасова

Костюми: Мартина Варийска

Билети за събитието: ТУК.

В края на ноември 2021 г. Гьоте-институт България представи за първи път у нас легендарния танцов пърформанс „Алея на космонавтите“ на Саша Валц. Събитието беше откриващо за новото пространство за независима арт сцена в София, „Топлоцентрала“. Половин година по-късно то отново става домакин на продукция от танцовата компания Sasha Waltz & Guests, но този път с най-актуалната ѝ работа „In C“

През 2021 г. хореографката Саша Валц създава „In C“, вдъхновена от музикалната композиция на Тери Райли, под влиянието на коронавирус пандемията, която ни принуди да преосмислим
художествената продукция, театъра в контекста на дигиталния свят и обществото като цяло. Именно заради ограничителните мерки, които бяха наложени на културния сектор, Валц решава да приложи дистанционна видеохореографска система, която да ѝ позволи да общува с танцьорите от своята трупа, която е разпръсната по целия свят. Самата композиция „In C“ на Тери Райли пък е създадена през 1964 г. и бележи началото на минималистичната музика по време на експериментално освобождаване в това поле и може да се разглежда и като ритуално музикално произведение.

Пърформансът ще бъде представен в България под ръководството на хореографа Орландо Родригез, който работи със селектираните български танцори в продължение на четири месеца преди официалната премиера в „Топлоцентрала“. 

САША ВАЛЦ 

е хореографка, танцьорка и режисьорка. В началото на 1990-те тя развива импровизационния формат „Диалози“ в Берлин, където развива и практикува нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 е една от режисьорите на Шаубюне. През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите „Travelogue“ and „Körper“  както и имерсивната танцова инсталация „insideout“.

В следващите години тя прилага езика и стратегиите на съвременния танц, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налагайки жанра на хореографската опера. Едновременно с това Саша Валц съдейства за развитието на танца като средство за социална и социално-политическа комуникация. Като част от това начинание тя основава Детската танцова компания в Берлин през 2007, както и формата „ZUHÖREN“ („Изслушване“) през 2016. В настоящата си хореографска работа Валц се фокусира върху интензитета на колаборативния процес. 

През 2020 Саша Валц реагира на предизвикателствата от пандемията с различни проекти онлайн и на живо. Сред тях са онлайн „танцов дневник“, проектът „Диалози – релевантни системи“ първа и втора част, адаптация на хореографията „Сакре“ и други. През март 2021 в radialsystem Berlin има онлайн премиера и най-новото творение на хореографката „In C“, създадено по едноименната композиция от Тери Райли.
През 2009 хореографката получава Френския културен орден “Officier de l’Ordre des Arts
et des Lettres“. Заради големия ѝ принос през 2011-та ѝ връчват Немския федерален кръст за заслуги. От 2013 насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин.

ОРЛАНДО РОДРИГЕЗ

е роден през 1974 г. в Каракас, Венецуела. Прави първите си стъпки едновременно в театъра и в танца. През 2002-ра завършва Университета по изкуства в Каракас. Между 2004 и 2007 е стипендиант в Университета за изкуства Folkwang в Есен, Германия. Понастоящем е изпълнител и хореограф на свободна практика в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с MOUVOIR/Стефани Триеш (Германия), Давид Кампланти (Италия/Германия), Cie. Morphose / Сорая Томас (Франция), Винсент Бозек (Франция/Германия), Вероника Сантяго (Венецуела/САЩ) и Сергио Матис (Румания/Германия). От 2009 г. има различни ангажименти със Саша Валц и Гости в Берлин, като изпълнява и сътрудничи в много проекти по целия свят: „Impromptus“, „Continu“, „Métamorphoses“, „Matsukaze“, „MusicTANZ – Carmen“, „Sacre“, „Tannhäuser“, „Orfeo“ и „Roméo et Juilette“, както и в проектите „Dialogue“ на Саша Валц.

Най-скорошното му партньорство със Саша Валц е в създаването на „In C“. Воден от любопитство и интерес да споделя и предава различни движенчески практики, започва да преподава майсторски класове и ателиета в Германия, Франция, Венецуела, Литва, Мадагаскар и др. Интересът му към развитие го води до участия в различни уъркшопи и развива на професионалния му опит в Европа. Обича да предизвиква сътрудниците си в намирането на конкретни начини за справяне с емоциите, езика на тялото и контакта с публиката, като се съобразява с пулса на времето.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук