Провокативният спектакъл “Механика на дистанцията” на хореографа Мате Месарош ще бъде представен в пространствата на РЦСИ “Топлоцентрала”. Пърформансът ще предложи на зрителите нов и неочакван поглед към една от най-наболелите теми на последните две години, а именно – непостижимата близост.

Освен спектакъла, Мате Месарош ще проведе уъркшоп с български танцьори, а на 12 април ще бъде представена и неговата партисипативна версия с участието на публика. Проектът пристига в България по покана на АСТ фестивал за свободен театър в рамките на програмата Perform Europe.

“Механиката на дистанцията” е специфичен хореографски спектакъл с трима танцьори и един музикант, който се изпълнява в публично пространство – изложбени зали, фоайета, градини, площади – непременно адаптирано към спецификите на конкретното място.

Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с тях. След покана от зрител, музикантът и изпълнителите, които са с разнообразен танцов опит (класически балет, народни танци и съвременни танцови форми), се намесват в личното му пространство, отдалечавайки го от обичайните му движенчески ограничения. Телата поставят танца в перспективата на изобразителното изкуство чрез своята пластичност и материалност.

Спектакълът ще бъде представен на 11 април от 19.30 в пространствата на РЦСИ “Топлоцентрала”. На 12 април от 16.00 и 18.00 зрителите ще могат да се включат в партисипативната разходка (разходка с участието на публиката), създадена на базата на спектакъла. В тази версия на “Механики на дистанцията” създателите му канят зрителите за едно различно преживяване.

Визуалният артист Балас Фишер превръща поредицата от движения на представлението в книжка с графики-инструкции. С нейна помощ участниците в 60-минутната разходка ще могат сами да пресъздадат деветте етапа на хореографията, водени от Мате Месарош. Книжката предлага на участниците в разходката възможността да преминават от ролята на активни зрители в почти-изпълнители. 

“Механика на дистанцията”

Хореография и концепция: Мате Месарош

Създатели и изпълнители: Йена Ялонен, Мате Месарош, Жофия Тамара Вадаш

Музика: Арон Портелеки

Консултант: Тамаш Бако

Продуцент: SÍN Arts Centre

“Механика на дистанцията” гостува в България благодарение на платформата Perform Europe, в партньорство между SIN Arts, АСТ фестивал за свободен театър и РЦСИ “Топлоцентрала” и с подкрепата на “Институт Лист” – Унгарски културен институт София.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук