АСТ Фестивал 2022

АСТ Фестивал за свободен театър започва с впечатляваща селекция от провокативни спектакли. Някои от най-обещаващите имена на европейската свободна сцена, сред които Игор Шугалеев, Родриго Батиста и Клер Юбер ще провокират българската публика в представите й за съвременно изкуство, а заедно с тях ще можем да видим спектакли на Юлиана Сайска, Александър Георгиев – Аце, Марион Дърова и Исабел Миткова. Компания им прави и специална селекция танцови филми.

Всичко това – в първата половина на фестивала , между 13 и 18 октовмри в РЦСИ Топлоцентрала и на Сцена “Дерида”. Програмата се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и е част от Календар на културните събития на Столична община 2022.

На 15 октомври от 18.30 египетският хореограф ислам Елнебиши ще представи резултата от работата си с български танцьори през септември и октомври. Неговото гостуване е по покана на Радар “София”,с подкрепата на Гьоте Институт България, Национален фонд “Култура”, движенческа лаборатория “ХОД” и РЦСИ Топлоцентрала.

Отново на 15 октомври ще се състои официалното откриване с пърформанса “Телефонът на абоната е изключен или се намира извън обхват” на белоруския артист Игор Шугалеев. Игор напуска Беларус след погрома над протестите през 2020. Спектакълът е реакция на полицейското насилие и жестокостта с която тоталитарното управление смазва всеки подтик към свобода на своите граждани. Шугалеев вече живее в Полша и работи в един от най-важните театри в страната – Нови Театър. “Телефонът на абоната…” е показан в над десет страни в цяла Европа с огромен успех. Родриго Батиста също напуска принудително Бразилия, след като срещу него е заведено дело за участие в мирни протести в Сао Пауло. След като печели делото, Родриго заминава със средствата от изплатеното му обезщетение и се мести в Нидерландия, където работи активно. “Разяреният Родриго Батиста” е яростен спектакъл за унижението и съпротивата срещу репресивния държавен апарат, за битката с официозните лъжи и отстояването на човешкото достойнство. Графичността и категоричният сценичен език предизвикват зрителите в цяла Европа.

На 17 октомври френската трупа Inflexions ще покаже цирковия спектакъл “Докато щрихирахме хоризонта”. Екипът от Франция, Хърватия и Сирия поема на необичайно звуково пътешествие от Париж до Алепо в търсене на свързващите ни ритми и мелодии. Копродукцията и гостуването им се осъществяват с подкрепата на Театроскоп и Френския институт в София. Традиционно АСТ Фестивал представя и най-доброто от българската свободна сцена. Още на 13 и 14 октомври в Национален студентски дом ще можем да видим “Сцени на разсъмване” на Юлиана Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева с участието и на Елица Алексиева, Яна Мороз и Велислав Павлов. Интимният спектакъл отива в най-дълбоките кътчета на човешкото съмнение, за да ни изправи пред въпроса за разбирането на собствените ни чувства.

Преди това Сцени на разсъмване може да ЧУЕТЕ тук:

На 17 октомври от 20.30 на Сцена “Дерида” ще бъде представен дебютният танцов пърформанс PRI:MORDIAL на Исабел Миткова и Николай Райчев. Смелото изследвае на изначалния характер на човешките взаимоотношения се развива във впечатляващата визуална среда на Владислав Илиев и музиката на Александър Евтимов – Шаманчето. Веднага след това от 21.00 ще бъдат представени три късометражни танцови филма – “Труд” на Мария Табакова, “BURNOUT” на Елица Попова и “Идентификатор” на Катина Дишков.

На 18 октомври се връщаме в Топлоцентрала за още два български спектакъла – “The Power of S” на македонския хореограф Александър Георгиев – Аце, копродукция между ICC (Imaginatory Choreographic Center) и Гараж Колектив с подкрепата на министерствата на културата на Северна Македония и Република. Пърформансът е награден с ИКАР 2022 в категория “Съвременен танц и пърформанс” и е с участието на Александър Георгиев – Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. В същия ден ще бъде показан и “Свободно падане” на хореографа Марион Дърова – ко-продукция между ONE DANCE WEEK и РЦСИ Топлоцентрала, с подкрепата на Фондация “Лъчезар Цоцорков”.

Освен спектакли, всяка година АСТ Фестивал представя богата паралелна програма от срещи, дискуссии и обучения. На 18 октомври от 17.00 в бара на Топлоцентрала ще гостуват немският изследовател Томас Едер, автор на единственото по рода си статистическо изследване за условията на труд на независимата сцена в Европа и Браян Роджърс от известния нюйоркски театър “The Chocolate Factory”. Двамата ще представят различни модели на съществуване на свободната сцена в Европа и САЩ и ще дискутират върху перспективите за възстановяването на независимите сцени по света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук