ПРОГРАМА

10 юни 2022 | 11:00 ч.

Връчване на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“ на Олга Токарчук

Място: Аула на СУ “Св. Климент Охридски”

Вход свободен

10 юни 2022 | 19:00 ч.

Среща с писателите Олга Токарчук и Георги Господинов

Разговор с публиката

Водещ: Димитър Кенаров

Място: РЦСИ „Топлоцентрала“ | Зала 1

Вход свободен

*със симултанен превод от полски език

11 юни 2022 | 18:00 – 01:00

Място: РЦСИ „Топлоцентрала“

Билети: 15 лв. | EPAYGO

*Билетите включват всички събития от програмата на 11 юни и могат да се ползват през цялото време на 7-часовото събитие

*За деца, ученици и студенти входът е свободен. Студентите трябва да представят актуален документ, че в момента учат.

дискусия, театрален пърформанс, литературни четения, бързи срещи, изложби, поетически видео триптих, място за превод, книжарница, тематични интерактивни зони, специална визуална среда, литературен бар, парти с участието на Олга Токарчук 

На 10 и 11 юни 2022 г. в РЦСИ „Топлоцентрала“ започват първите „Литературни срещи“. Най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“ ще се провежда няколко пъти в годината с различни гости, акценти и в разнородни формати. Почетен гост на юнските „Литературни срещи“ ще бъде световноизвестната полска писателка Олга Токарчук, която е и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 г.  В рамките на двата дни тя ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

Двата дни на „Литературни срещи“ през юни ще предложат съвсем нов подход към литературните събития и възможните срещи с автори и  произведения. На 10 юни от 19:00 ч. с писателския разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде поставено и началото на новото литературно събитие в града. На следващия ден то ще продължи с внушителна седемчасова програма, посветена на срещата на литературата с другите изкуства и науката.

„Литературни срещи“ | 10 юни 2022

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Олга Токарчук ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“. В традицията на церемонията писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Голямото събитие на Срещите ще бъде разговорът на Олга Токарчук и Георги Господинов, който ще се проведе в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“.

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са ни подготвили заедно с Олга Токарчук. Една от тях ще бъде тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра. Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България? Какви са интуициите им за бъдещето? Разбира се, ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича „моят литературен брат“. Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно                                             окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована да се срещне с една от най-интересните писателки днес.

Срещата между двамата писатели ще продължи и в разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Разговорът ще бъде на полски и български език със симултанен превод, затова организаторите препоръчват да се дойде около 30 минути по-рано.

„Литературни (и други) срещи“ | 11 юни 2022

Билети в ЕPAYGO: 15 лв.

Входът е свободен за деца, ученици и студенти. Студентите е необходимо да представят документ, че са учащи в момента.

Един билет включва всички събития от програмата на 11 юни.

Втората вечер от летните „Литературни срещи“ ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.   

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетически книги Камелия Спасова.

Вечерта ще включва различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата. В тях публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. В юнските „Литературни срещи“ публиката ще има възможност да открие и любопитни връзки между литературата, другите изкуства и науката.

Още от 18:00 ч. гостите на „Литературни срещи“ ще могат да видят проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Публиката може да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици – там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Единствено по време на „Литературните срещи“ ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална среда на „Литературни срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В „Литературни срещи“ те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоанна Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Мартин К. Илиев.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Фондация „Прочети София“ организира отново и формата „Бързи срещи“. Участници в тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време ще бъдат невробиологът Богомил Пешев, писателят и преводач Владимир Полеганов, хидробиологът Михаела Кирилова, химик и учител Наско Стаменов, предприемачът в биотехнологичния сектор Спас Керимов, поетът и драматург Стефан Иванов, преводачът от китайски език Стефан Русинов. Това ще бъде и единственото събитие със задължително предварително записване: https://forms.gle/R7DTzRjnUWKbtvvP6

Юнските Срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades.

Следващото събитие от „Литературните срещи“ ще бъде през ноември, отново в „Топлоцентрала“ и в съвсем различен формат.

***

Организатор на поредицата от събития „Литературни срещи“ е фондация „Прочети София“.

„Литературни срещи“ 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Полски институт в София.

Театралният пърформанс „Чудати разкази“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Партньори на събитието са Фондация „Следваща страница“, Къща за литература и превод, Ratio, Мебели Виденов, Метрореклама

С медийната подкрепа на: Impressio, dir.bg, Артакция, Виж, Портал Култура, Въпреки, Ателие, Аз чета, Литературен вестник, ArtCast, Jasmin.bg, Лицата на града, 7arts, Mika Magazine, Кафене.бг

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук