Над 300 български шевици, събрани в луксозно двуезично издание, което съхранява духа и традициите и се превръща в мост към следващите поколения.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


В страна с богато минало, каквато е България, фолклорът е онзи даровит майстор, който събира нишките на времето и разказва истории. Веднъж избира да говори с песен, друг път – чрез магията на писаното слово. Понякога обаче взема конец, за да го прекара през иглата, и търпеливо везе символи и знаци – шифър, който днес отключва вратата към света на нашите предци. Везането е традиция, която обединява местности и хора, обичаи и порядки. Връзка, податлива на ерозия, ако не я подхранваме. Именно на нейното опазване се посвещава Здравка Димитрова с книгата „Български шевици от русенски регион“.

„Български шевици от русенски регион“ е сборник, който включва над 300 български шевици от североизточния край на България и ги представя в детайлни илюстрации и текстове на български и английски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова издирва и извезва наново мотиви, които са се срещали по дрехите на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да съхрани културното наследство на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

Сред купища дрехи и платове авторката намира онези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени нишки оформят детайлите, с които преди години е бил описван вселенския ред и мястото на човека в него. В началото на книгата „азбука“ от 20 различни бода дава на читателите нужните познания, за да разкодират правилно всеки елемент. С изключителна прецизност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били използвани за изработката на традиционни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което символично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в онези времена, и което днес играе ролята на съкровищница от спомени и знания.

„Вярвам, че шевицата е молитва, благослов,

желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори” – казва Здравка Димитрова, която е убедена, че вeзмото има място и в съвременния ни живот.

„Български шевици от русенски регион“ е доказателството.

Из Български шевици от русенски регион

„Български шевици от русенски регион“ излиза на 3 май 2022 г. и вече може да се поръча предварително от сайта на издателство  „Софтпрес“.

Книгата ще бъде представена от Здравка Димитрова и издателството на 11 май 2022 г. в град Русе.

Официалната премиера ще бъде придружена от изложба на част от шевиците, включени в книгата, която може да бъде видяна в Доходно здание Русе от 9 до 12 май 2022 г.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук