„Силата на жените идва от това, че психологията не може да ги обясни“

е смятал Оскар Уайлд. Но пък добрата литература може, нали?

И ако Жената е покана за щастие, по думите на Шарл Бодлер, то този кратък списък, придружен с откъси и авторски ревюта, е покана за (книжно) влюбване.


Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и код-ваучер за читателите на списанието тук.

8+ новоиздадени книги, сред страниците на които да се влюбите в (поне) една ярка жена

Поетично ярка

„Вирхов блус“ – стихове от Мария Вирхов

Мария Вирхов (1969-2011) е едно от най-ярките имена на българската поезия след 1989 г. Родена е на 10.04.1969 г. в Ямбол. Пише още от ученичка.

Тя е поетеса, преводач, експериментаторка и нарушител на граници и в поезията, и в живота

Вирхов е повече от име, Вирхов е парола за бунт, взрив в подмолите на езика, блус и пънк, футуризъм и дада –

всичко в едно, както беше възможно през 90-те. Нейните текстове имат способността да ни надвесят внезапно над ръба на поносимото и позволеното. Тук шестват изпепелени ангели, мъртви русалки, светещи риби и стъпкани земноводни и посред тях едно оголено „аз”, убийствено добре знаещо накъде се е запътило:

„ти имаш мечта/ а мен смъртта ме мечтае”.

В мрачното вълшебство на този свят има драстично познание за долните рафтове на живота, за неговия кратък срок. Този том е първи опит да съберем и си върнем изгубената Мария Вирхов, един от най-мощните и трагични гласове в българската поезия„, смята Биляна Курташева, а стихове на Мария Вирхов ще откриете тук.

Многолико-ярка и в прозата

„Зелена безбрежност“ от Евгения Факину

“Зелена безбрежност” от Евгенѝя Факину е разказ за едно чувствено пътуване към себе си. За бягството от нещастното ‚Аз“ и за намирането на щастливото такова. За сънищата и мечтите. За изкуството, за музиката, за Гърция, каквато не познаваме.

Критиката го определя като „първата хроника на вътрешното скиталчество
в съвременната гръцка литература, емоционално натоварена от присъствието на една жена-дете“.

За него казват също:Романът на Факину е плесница за летаргичните ни съзнания и едновременно с това – най-съвършената картина на съвременната жена в стремежа ѝ да се самодокаже, да захвърли патерици и да преодолее зависимости. И в края на историята тя наистина успява. Стигало е само да дръзне, да направи опит. „Зелена безбрежност“ е почти готов сценарий за филм. Преди да го видите на голям екран обаче, ви съветвам да го прочетете. Рядко имаме възможност да се насладим на такава литература.“

Въздействащ откъс от романа Ви очаква тукПаралелен прочит на един от знаковите за съвременната гръцка литература романи – водещ ни из места, нрави, митове и обичаи – тук.

Искрено авторско ревю може да прочетете тук.

„Всички ние сме мечти“ от Симона Стоева

Всички ние сме мечти - корица

За да намери място в сърцата на читателите, една история трябва да ги накара да мечтаят, подобно на автора, който я е писал.

Симона Стоева се докосва до мечтателя у всеки един от нас с вълнуващия си литературен спектакъл „Всички ние сме мечти“, в който любовта, копнежът по сцената и смелостта политат в шеметен танц.

Изящен и завладяващ, смел и проницателен, „Всички ние сме мечти“ (ИК „Сиела) е поетично обяснение в любов към изкуството във всичките му форми.

С впечатляващ кинематографичен размах, напомнящ стила на холивудски продукции като „Ла Ла Ленд“, романът на Симона Стоева възхвалява човешкия порив безстрашно да следваме мечтите си, независимо от трудностите, които срещаме по пътя. И ни припомня, че във всеки един от нас се крие история, която чака да бъде разказана.

Първи впечатления – за този пъстър литературен портрет, отразил характерите на ярки жени и мъже – събираме с откъса тук.

„Скреж“ от Радостина А. Ангелова

Скреж (корица)

Дима и Вида са ученички, когато се срещат за пръв път. Приятелството им разцъфва като цвете под лятното слънце и превръща ваканциите им в съкровищница от спомени. Звънкият им смях и дългите разговори заглушават онзи глас, който нашепва, че дружбата им няма да издържи под натиска на обстоятелствата

Радостина А. Ангелова умее да вниква в човешката душа, да разпознава радостта и болката, да дава израз на онези най-съкровени и дълбоки мисли, които е трудно да облечеш в думи. „Скреж“ е роман, напоен с нежност и тъга, с носталгия и деликатни нотки на меланхолия. Отличаваща се с изключителен емоционален заряд, книгата разказва една история за чистосърдечна и безрезервна обич, плод на едно приятелство, и за сблъсъка с реалността, поставил край на детското безгрижие и наивност. Проникновен, многопластов, разтърсващ, „Скреж“ е роман, в който читателят има усещането, че пропада. Но точно преди да докосне земята, Радостина А. Ангелова подава ръка и му припомня, че след всяка зима отново идва пролет. А откъс идва тук.

„Последна спирка Русе“ от Ерик Ноло

Последна спирка Русе - корица

„Последна спирка Русе“ е любовен трилър, разгърнат на фона на родната действителност през погледа на французин българофил.

Книгата ни запознава с Деляна и Серж, българка и французин. Тя е блестяща студентка, франкофон и франкофил, той е журналист и писател, избрал да живее в България. Свързва ги влечението им към френската литература. Ала Деляна изоставя учението, постъпва като стриптийзьорка в нощен клуб и след бурно съжителство пътищата им се разделят. За да се срещнат отново, когато, уволнена най-безцеремонно, тя ненадейно отмъква от сейфа на собственика на клуба плик с пари, в който обаче има и компрометиращи снимки на влиятелна публична личност, и търси убежище при бившия си съпруг. Но дългата ръка на мафията надвисва над тях и те се впускат в безумно бягство от София до Русе, белязано с престъпност, насилие и една хаплива, упорита любов.

В напрегнатата криминална интрига Ерик Ноло умело вплита сюжети и персонажи от близкото минало и от днешния ден на България, картини от Русчук, града на Елиас Канети, и едно поклонническо пътуване в творческия свят на Нобеловия лауреат. Интригуващ е и откъсът тук.

„Актриса” от Ан Енрайт

Актриса (корица)

История за тъмната страна на шоубизнеса с пълен набор от мръсници и сексуални хищници – това е един от пластовете в романа „Актриса” на ирландката Ан Енрайт.

Когато започва да го пише преди пет години, тя усеща, че „съобщава някаква новина”, отбелязва британският в. „Гардиън”. Съвсем скоро се разразява скандалът с Харви Уайнстийн и вълната #Me Too завлича на дъното много звезди. „Наистина е интересно как тръгва приливът. Бях една от многото лодки на този надигащ се прилив”, казва Енрайт.

Готовата „Актриса” дебютира на книжния пазар през март миналата година и оттогава досега освен на английски език, натрупа и издания на френски, немски, италиански, испански и холандски.

Сюжетът се завърта от книгата, която Нора – писателка на 50+, съчинява за майка си – знаменитата ирландска актриса Катрин О’Дел. Разказът за звездните ѝ мигове, изтъркани любови и периоди на вътрешно опустошение на фона на събитията в Ирландия през 70-те години, се преплита със собствената история на Нора. Откъсът тук казва още.

 „Просто Селест” от Джесика Парк

Просто Селест  (корица)

„Просто Селест” е роман, в който различността не е проклятие, вътрешните битки са път към себе си, а първата любов… връхлита изневиделица. Той е среща с познатите герои от „Просто любов”, но разгръща изцяло нова история. Джесика Парк успява да увлече читателите в приключенията на една вече пораснала, но все така любима героиня, провокирайки ги да открият света за собствените си чаровни странности.

Вярна на стила си, Джесика Парк продължава да търси вдъхновение за героите си в реални житейски ситуации и в начина, по който младите момичета и момчета общуват в социалните мрежи. Затова и „Просто Селест” е книга, в която всеки млад читател ще открие част от себе си. Романът изследва проблемите на живота с безпокойство и преодоляването на чувството на отхвърляне, напрежението и очакванията, с които ни зареждат колажите от перфектни моменти, публикувани в социалните мрежи.

Родителите, които ще си позволят да излязат от зоната си на читателски комфорт, ще успеят да надникнат зад затворените врати на тийнейджърските стаи и да преживеят трепетите на младата любов и първите стъпки в света на възрастните. В това ни убеждава и откъсът тук.

Исторически правдива и все така ярка

„Гала и Дали. Неразделните“ от Силвия Франк

Гала и Дали. Неразделните - корица

Най-ексцентричната любовна история на 20-и век оживява в нов роман.

Годината е 1929-а. Френският поет Пол Елюар е отседнал в каталунското рибарско градче Кадакес. Придружава го съпругата му Гала.

Елюар е дошъл да се запознае с младия художник Салвадор, препоръчан му за член на групата на сюрреалистите. Той вижда в младия мъж оригинален, обещаващ творец, а Гала е впечатлена от екстравагантната му външност и излъчвания пламък.

Запленен от финеса на тази жена – видение, Салвадор се впуска да ѝ разкрива красотата на страната, морето, брега, които страстно обича, и между двамата се заражда нещо, за което е нужно време да определят. Гала обаче трябва да се върне в Париж при семейството си.

Но няма да е задълго. Съдбата е срещнала тази жена и този мъж, севера и юга, тя – женена и 10 години по-възрастна, той – млад и свободен, и вече ги е свързала в една невъзможна любов. Тази връзка няма да успеят да разкъсат нито житейски трудности, нито злонамерени хора, „докато смъртта ги раздели“. Гала и Дали, НЕРАЗДЕЛИМИТЕ.

        „Гала се превърна в солта на живота ми, в моя пътеводен огън, в моето друго аз.“,

споделял Салвадор Дали. Откровен е и откъсът тук.

„Музата на диктатора“ от Найджъл Франдейл

Музата на диктатора (корица)

Германия, средата на 30-те години на ХХ в. Лени Рифенщал е любимата режисьорка на Адолф Хитлер. Нейните филми трябва да прославят мощта на Третия райх, но и да отговарят, поне според нея, на високи естетически критерии. Задачата да заснеме на кинолента Олимпиадата в Берлин през 1936 г. я провокира да използва революционни техники, които ще променят бъдещето на филмовата индустрия.

Участието в Олимпиадата може да донесе на младия англичанин Ким Нюландс славата и парите, които ще му помогнат да спечели любимото момиче. Той трябва да намери спонсор, за да може да тренира. Дори това да е пронацистка партия, която има нужда от рекламно лице.

В Берлин камерата на Лени Рифенщал улавя както уникалните спортни постижения на атлети като Джеси Оуенс, така и много лични драми. Ким е дисквалифициран и разочарованието, изписано на красивото му лице, привлича вниманието ѝ. Между двамата припламва искра.

Докато монтира „Олимпия“, Лени изхвърля стотици метри кинолента. Но запазва и скрива една част. Седемдесет години по-късно тя попада в ръцете на млада жена, свързана по неочакван начин с героите в нея. Истината винаги излиза наяве. Ето какво разкрива откъсът тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук