The Sofianer - корици

Как би изглеждала София, ако беше корица на въображаемото списание The Sofianer в духа на легендарното американско издание The New Yorker?

Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив отправиха покана към илюстратори и художници да отразят автентичния и разнообразен лик на София и живота на софиянци през всички сезони на годината, във всички краища на града, от всички гледни точки – от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно.

Над 40 млади и утвърдени артисти приеха предизвикателството и изпратиха над 50 автентични погледа към София. Журито избра да връчи три равностойни награди – на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова. Техните творби са реверанс към един от най-култовите герои на София – журналистът Любомир Милчев – Денди (1963-2022), поглед към оживения Южен парк с красива гледка към Витоша, както и носталгичен спомен за любимата на поколения софиянци пързалка Слончето в Борисовата градина.

Те и още 25 избрани корици ще могат да бъдат разгледани на открита изложба в градинката Кристал между 7 и 19 септември 2022 г. Всички илюстрации ще намерите още и на сайта sofianer.com

Александра Димитрова
Алекси Иванов
Калина Димитрова
Марияна Сърбева
Милена Миткова
Здравко Денев

Официално събитие за представяне на проекта ще се състои на 16 септември, петък, от 12 ч. в градинката Кристал, в присъствието на авторите, специални гости, медии и представители на Столична община.

The Sofianer е колаборативен арт проект, който кани художници от България и света да създадат колекция корици на въображаемото списание The Sofianer като реверанс към култовите корици на списание Тhe New Yorker. Проектът цели да отпразнува любовта ни към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

Списанието със своя градски дух и класическа визия дава началото на глобално движение, в което градове от цял свят правят своите въображаеми корици. Така се появяват The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen, които разпалват въображението на местни художници и илюстратори да представят своя град по класическия пример на The New Yorker. Новите корици са любовна песен към градовете – но не към добре познатите символи и туристически емблеми, а към автентичния за града дух. Сега София се присъединява към глобалната инициатива с покана към илюстратори и художници да изобразят своята София като корица на въображаемото списание The Sofianer.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук