Това са обекти, които създадох точно преди войната този февруари. В онзи момент борбата с депресията беше най-големият ми проблем 😬
🚨 Днес руски ракети удариха мола в жилищен район на 4,5 км от къщата на родителите ми, мястото, където съм родена и израснала. Депресията изглежда неуместна сега, въпреки че знам, че всички преживяваме травма в момента и скоро и тя ще ни удари тежко, ако все още не е.
Знам, че може да си уморен от новини за войната. Ние също сме, всички искаме да се върнем у дома и да си върнем живота. Но не можем, някои вече нямат дом или живот.
Моля, продължете да се борите заедно с нас
Слава за Украйна. Слава Україні🇺🇦

Това са обекти, които създадох точно преди войната този февруари. В онзи момент борбата с депресията беше най-големият ми проблем…

Горчивите думи принадлежат на Таня Якунова (Tania Yakunova) художничка от Киев, Украйна, носителка на множество награди за илюстрациите си.

За себе си Таня е пояснявала, че открива своето вдъхновение в авангардното изкуство и дизайна на 20 век. Твори в областите на илюстрацията, художественото оформление на книги, редакционна, дизайна на плакати, опаковки и обложки, приложните изкуства.

Днес обаче споделя предимно творби и мисли, свързани с жестокостта на войната. Към описанието на горната керамична творба с кауза и През последните седмици Якунова създава серия от керамика с кауза и фокус върху психичното здраве:

„Днес руски ракети удариха мола в жилищен район на 4,5 км от къщата на родителите ми, мястото, където съм родена и израснала. Депресията изглежда неуместна сега, въпреки че знам, че всички преживяваме травма в момента и скоро и тя ще ни удари тежко, ако все още не е.
Знам, че може да си уморен от новини за войната. Ние също сме, всички искаме да се върнем у дома, да си върнем живота. Но не можем, някои вече нямат дом или живот.
Моля, продължете да се борите заедно с нас.
Слава за Украйна. Слава Україні🇺🇦“

Друга нейна творба, озаглавена „Паразити“ разказва, под формата на въздействаща илюстрация и свидетелство-призив към нея:

Тази илюстрация се казва Паразити, това е, което чувствам към руската инвазия в Украйна.
Днес е 22-ият ден от войната. Много странно да живея живот, като този който четях само в книги за Втората световна война.
На 24 февруари се събудих в 5 сутринта от обаждането на майка ми, която каза „войната започна, бомбардират всички региони“. Спомням си ужаса от осъзнаването на нова реалност.
Цялото ми семейство беше принудено да напусне дома си в Киев и Чернигов и сега живее живота на бежанци, разпръснати в непознати градове в Украйна и чужбина. Прекарахме 24 часа в колата без да спираме на третия ден, опитвайки се да стигнем до по-безопасно място, не помня колко дни бяхме на път като цяло. Имаме късмет, че сме в относително „по-безопасни“ региони сега, въпреки че вече няма безопасно място в моя окръг с руски ракети, достигащи до всеки кът.
Всяка вечер чуваме сирени за въздушно нападение, те обикновено са между 2 и 5 сутринта и продължават няколко часа, събуждаме се и отиваме в убежището или мазето, навън е студено, но това е необходимо за да сме в безопасност. Сутринта идват новините, научаваме какво са обстрелвали и унищожили руснаците тази нощ. Колко души са убили? Колко деца? Близо ли е било до мястото, където се намираме? Нашата къща в Киев оцеляла ли е тази нощ?
Отчаяно искам тази война да приключи, но не знам как е възможно. Русия няма да спре с Украйна. Путин е скандален садист, който желае да убие всички ни и повечето руснаци го подкрепят. Но ние няма да се предадем.
Слава Україні! Слава за Украйна!

Творбите на Таня Якунова не винаги са били такива. Украинската художничка често съчетава дръзки цветови палитри и изчистени линии, за да създаде причудливи и животрептящи герои и сюжети, изпъкнали с ярките си характери и наративи върху монохромен фон. Тук представяме главно личните ѝ проекти и вдъхновения:

Причудливи герои и сюжети – в ярките илюстрации на Таня Якунова

Ехо.
Илюстрация, създадена за груповата изложба Eyes on Ukraine в Торино,
изследваща различни аспекти на съвременната украинска култура

Източник и допълнителна информация: Tania Yakunova в Behance и Instagram | Shop

Как да помогнем на пострадалите от войната в Украйна:

Единен информационен портал – BGforUkraine

Кампания на БЧК в подкрепа на пострадалите в Украйна

Уницеф България – дарителска кампания за децата на Украйна, хуманитарна помощ

Помощ за пострадалите в Украйна – кампания на СУОБ „Мати Украйна“

Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук