Бабче и внуче - плакат

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел. Срещата с нея е на 6 април от 18 часа. Събитието се организира от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София.

Изложба, за която думата „бижу“ спокойно може да се използва във всичките й значения. Стилни, прецизно изработени и с изключителна сръчност плетени, макар и от тел, бижутата на Бланка Шперкова изразяват нейното невероятно богато въображение. Предназначени за украшения, в работите й могат да се разпознаят творби на известни художници, нежни дантели, вечни приказки…

Бланка Шперкова е родена през 1948 г. в Банска Бистрица (Чехословакия). Завършва Средно художествено училище в Братислава, след това Академията за изящни изкуства в Прага (1968-1969), специалност Куклено изкуство и Института за приложни изкуства (1969-1974), ателие Телевизионна и филмова графика.

От 1970 година започва да работи и да експериментира с тел. Вдъхновява се от стария традиционен занаят на словашките майстори на телта, но развива своя собствена техника на плетене, като не използва куки или други инструменти, а само пръстите си. Съсредоточава се върху минималистичния нисък пълнеж (наддаване с една бримка), с който успява да изрази идеите си както в анимационния филм, така и в монотипната графика, пластиката, но и в бижутерията. Тематично, работите й преминават от реалистична форма (фигури, части от човешкото тяло, животински мотиви) към стилизации, но винаги с ясен литературен подтекст. Използва специфичните свойства на телената „прежда“: ефирност, прозрачост, възможност за наслояване на форми една в друга, а при инсталирането на творбите си разчита на светлината и сянката като основни експресивни елементи. Носителка е на редица награди в различни области на нейната дейност. Работите й са в колекции в Европа и Америка.

През последните години най-големият вдъхноветел на Бланка Шперкова е нейната внучка Марианка. Двете стават страхотен тандем и доказват, че разликата в поколенията няма никакво значение, когато има невероятно въображение, нарисуван проект, цветна тел и мъниста. Марианка прецизно рисува своите идеи, а нейната баба, също толкова старателно, ги пресъздава в триизмерни пространствени обекти. Резултатът е безброй цветни вариации и весели форми.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук