За втора година, от 10 април до 1 май 2022 г., ще се проведе най-голямото изложение на занаятите във Венеция – Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е Живи съкровища от Европа и Япония.

Програмата на изложението включва 15 имерсивни изложби, разположени на 4000 кв. м. изложбено пространство, в сградите на фондация Джорджо Чини, на остров Сан Джорджо Маджоре, Венеция. Специални места като библиотеката Longhena и плувния басейн Gandini обикновено затворени за посещение, ще бъдат достъпни и преобразени. В рамките на изложението ще бъдат показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери.

В изложбените зали ще могат да бъдат видяни както функционални ежедневни предмети, така и декоративни произведения в широкия спектър от материали, теми, техники и индустрии, сред които театър, интериорен дизайн, бижута, мода и автомобилостроене с изложби, демонстрации на живо и дигитални преживявания. В рамките на изложението най-престижните световни марки ще разкриват тайни от ръчното си производство, както и световноизвестният режисьор Робърт Уилсън ще предложи на посетителите пътешествие в света на сценографиите си от операта Мадам Бътерфлай. Ще бъде изследвана и демонстрирана ролята на новото поколение – наречено automata, което разчита на автоматизирани ежедневни дейности, паралелно с изключителната роля на майсторското докосване при изработката на уникалните предмети.

Фоторепортаж от Хомо Фабер, 2018 © Росина Пенчева

Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva
Homo Faber Event by Michelangelo Foundation, 2018 / © Rosina Pencheva

Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е преоткриването способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре: съвременните европейски майстори занаятчии, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с дълготрайна стойност. Освен изложение, Хомо Фабер има и онлайн пътеводител.

Посланиците за България са Регионалният етнографски музей на открито Етър и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача е да проучват, подбират и препоръчват на кураторите на фондация Микеланджело български майстори – занаятчии с високи художествени умения и да популяризират дейността, мисията и целите на организацията.

По време на изложението, двама българи ще участват в изложбата Next of Europe, курирана от Жан Бланшерт и Стефано Боери, събрала представители от всички европейски държави. Българските участници са: Димитър Станков, бижутерия и предмети на изкуството, базиран в Белгия и семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови, книговезец и бижутер, базирани в София.

Авторски изделия на занаятчийската фамилия Даскалови, работилница Стопан

Калин Даскалов (Стопан) е самобитен книговезец признат за майстор в началото на 2018 от Националната Занаятчийска Камара. В работа си черпи вдъхновение от структурите на родните ръкописни паметници и византийската книговезка традиция, но смесени с по-фини западноевропейски техники и материали. Неговият стремеж е да преведе книгата от занаятчийски в художествен обект като я поставя в нов, приказен, но същевременно български контекст.

Този диалог с една прекъсната традиция намира образ чрез авторски текстове и гравюри върху собственоръчно направена хартия, подвързани в многопластови книжни произведения. Характерът на работата е оформен до голяма степен от близката му работа със семейството си.

Авторски изделия на Димитър Станков

Димитър Станков е роден и израснал в София. Изработва съвременни бижута и предмети на изкуството. Започва художественото си образование в Национална гимназия по приложни изкуства Свети Лука. Продължава обучението си по дизайн на метал в Националната художествена академия, където получава бакалавърска степен по приложни изкуства (2009). В Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен завършва втора бакалавърска степен както и магистърска – по дизайн на бижута и обработка на сребро (2011 и 2013).

Творбите на Димитър са показвани в редица европейски държави и Япония. Носител е на международни награди, а произведенията му са собственост на частни и музейни колекции.  През последните 13 години Димитър живее в Белгия, където съчетава творческата си дейност с преподаване.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук