От 3 до 5 юни Националната инициатива „Да се запознаем“, която обединява дейността на проекта „„Различните“ деца на България“ и фондация „Можем заедно“, гостува в Страсбург по покана на българската общност в града. Фотографската изложба под надслов „Деца (не) като другите“ е благотворителна и представя 40 неизлагани досега фотопортрети на деца със специални потребности. Официален гост на събитието ще бъде посланик Мария Спасова – постоянен представител на България в Съвета на Европа.

40 фотографски портрети на български деца със специални потребности, които са участници в проекта „„Различните“ деца на България“, ще бъдат изложени с благотворителна цел за първи път в Lieu d’Europe във френския град Страсбург в началото на юни. Автори на снимките в изложбата под надслов „Деца (не) като другите“ са фотографи от различни краища на България – София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Добрич и др., чиято цел е да покажат чрез своите творби, че всички се усмихваме на един и същ език, а това ни помага да виждаме далеч отвъд различията.

Събитието се организира по покана на българската общност в Страсбург, която е планирала още няколко културни инициативи в рамките на трите дните от 3 до 5 юни. Началото поставя откриването на благотворителната фотографска изложбата на 3 юни от 17:00 часа. На 4 юни децата от българското училище в града, което носи името на големия ни революционер Христо Ботев, ще представят програма, с която ще отбележат едновременно Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България 2 юни. Част от празничната програма ще бъдат тематичните рисунки на българчета в Страсбург на тема „Да играем ЗАЕДНО“.

На откриването на фотоизложбата под надслов „Деца (не) като другите“ ще присъстват както част от авторите на снимките, така и 17-годишната Злати от Златоград, която е със Сиднром на Даун и е част от проекта „„Различните“ деца на България“. Официален гост на събитието ще бъде постоянният представител на България в Съвета на Европа Мария Спасова.

Изложбата, която е с благотворителен характер, ще бъде съпроводена от базар с традиционни за България продукти и изделия, а по желание на организаторите средствата ще бъдат дарени за закупуването на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички, която ще бъде поставена в община Благоевград.

Организаторите на изложбата планират излагането на фотографиите от „Деца (не) като другите“ и в София през есента. Повече за събитието и за дейността на инициативата, можете да следите във фейсбук страниците на проекта „„Различните“ деца на България“, инициативата „Да се запознаем“ и фондация „Можем заедно“.

Фотографията е единственият език, който е разбираем на която и да е точка от Земното кълбо.“

Бруно Барби

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук