Свещеният остров Делос за пръв път е музикална сцена

Снимка от концерта в градината на Мегаро мусикис, на екрана, с включването на живо, се вижда Терасата с лъвовете на Делос
Източник: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

На 30 май за пръв път в хилядогодишната си история свещеният остров Делос, днес археологически обект под строгата закрила на гръцкото министерство на културата, „отвори врати“ музиканти да изнесат оттам концерт с класическа музика с голяма символична стойност, предаван директно в много страни. Младежкият оркестър на Европейския съюз (EUYO) свири заедно с украински и руски музиканти, със солистка родената в Украйна цигуларка Диана Тищенко. Тищенко е една от най-завладяващите млади изпълнители през последните години, отличена на множество международни конкурси за музикалните й изпълнения и техническата й виртуозност. Гръцкият майстор изпълнител на лира (гъдулка) Сократис Синопулос беляза с уменията си втората част на концерта, специално замислен така че да сложи акцент върху несигурността на бъдещето на планетата, ако не бъде предприето незабавно действие за нейното спасяване.

Концертът бе излъчен с директно включване от Делос, на огромен екран в градината на атинската концертна зала Мегаро Мусикис. Онасловен Alpha Mission-Δelos. Програмата му включваше „Четирите годишни времена„ на Антонио Вивалди, „[Несигурните] четири годишни времена“ («Floating Autumn» на Carmen Fizzarotti – алгоритмично пресътворяване на „Есента“ на „първообраза“ от италианския композитор) и музикалната пиеса „Седемнайсет удара на камбаната за мир и устойчивост“ («17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability») на Marshall Marcus. Разгърнат от композитори, музиканти, специалисти по климатични промени и учени от сферата на информатиката, с климатични прогнози за различни гео-локации за 2050 г., проектът изобразява как би могъл да изглежда един бъдещ свят, ако не бъде даден обрат на загубата на биоразнообразие, до 2030 г. «[Uncertain] Four Seasons» представлява инициатива на AKQA и Jung von Matt, на композитора Hugh Crosthwaite, Симфоничния оркестър на Сидней и Monash Climate Change Communications Research Hub.

Тераса с лъвовете | Delos, The Lion Terrace 
 Снимки от Делос – Марк Дубин | Photoes from Delos: Marc Dubin
Архаичен лъв | Delos, Archaic lion
 Снимки от Делос – Марк Дубин | Photoes from Delos: Marc Dubin

Oбщоевропейското музикално събитие за планетата бе посветено на паметта на починалия неотдавна световноизвестен композитор Вангелис Папатанасиу (1943 -2022), създал музика от огън и звезди, предизвикваща усещане за космически безкрай. Вангелис подкрепя World Human Forum още от създаването му.Емблематичният цикладски остров – според митологията родно място на Аполон и Артемида – космополитен център на Средиземноморието в древността, днес е необитаван, археологически обект-музей на открито. Намиращ се западно от Миконос, Делос е едно от най-значимите места в античния гръцки свят, с храмове, колонадни тераси и мозайки почитащи го като роден на боговете близнаци Аполон и Артемида. През трите епохи на античната древност островът е бил важен по различни причини: популярността му като култов център го превръща и в оживено търговско пристанище, също така там се е намирала съкровищница на Атинския съюз.

Делос, Храм на Изида или Хера | Delos, Temple of Isis or Hera
 Снимки от Делос – Марк Дубин | Photoes from Delos: Marc Dubin

Музикалното събитие е копродуцирано от World Human Forum и ARTE съвместно с Europa Nostra, Гръцкия център за космически изследвания, Националния изследователски център по физически науки „Демокрит“, Гръцката фондация за култура, Мегаро мусикис-Атина и се осъществява в сътрудничество с  Настоятелството/Службата по древности на Цикладските острови към министерство на културата. Арт партньор в проявата е Младежкият оркестър на ЕС. Датата, на която се състоя то, бележи официалното начало на ALPHA MISSION – ΔELOS, колективно усилие , съчетаващо силата на митологията, изкуството, космоса и технологията за пробуждане чувствителността на публиката, в световен мащаб, за спешната необходимост от еко-закрила на планетата. Също така то съвпада с 30-тата годишнина от създаването на значимия европейски тв канал за култура ARTE, символ на френско-германското приятелство.

Младежкият оркестър на Европейския съюз, културен посланик на европейската идея, представлява европейския идеал за една общност, сътрудничеща за постигането на мир и социалното сцепление. Основан през 1976 г. от Lionel и Joy Bryer, по единодушно решение на Европейския парламент, за негов арт директор и маестро бива назначен звездата сред италианските диригенти Клаудио Абадо, директор на „Ла Скала“ (1968 до 1986), след което застава начело на Лондонския симфоничен оркестър. По-късно е директор на Виенската опера, а през последните години преди да си отиде от живота през 2014 г. дирижира Моцартовияоркестър на Болоня.

Мозайката с пантерата | Delos, The Panther Mosaic
 Снимки от Делос – Марк Дубин | Photoes from Delos: Marc Dubin

Концертът бе предаван на живо от канал ARTE, Гръцката национална телевизия ЕΡΤ – на огромен екран в градините на Мегаро мусикис, на сайта и в социалните медии на залата, както и в различни европейски градове. Ще бъде излъчен отново в телевизионното време за неделния концерт по ARTE на 5 юни от 17:25 (CET) в Германия и от 18:25 (CET) във Франция. Освен това ще бъде достъпен на arte.tv от 30 май до края на август, а пътуването му към публиката ще продължи и след това, със специални излъчвания по света. Хора от всички възрасти, жители и посетители се стичаха на големи площади и публични пространства в Гърция и чужбина, за да се насладят на концерта от гигантски екрани инсталирани на централни места. Освен в градината на Мегаро мусикис в Атина, той можеше да бъде гледан в един от най-добре запазените раннохристиянски паметници, църквата Екатондапилиани на остров Парос; в археологическия обект Грота на остров Наксос, датиращ от праисторическата и архаичната епоха; в театър „Аполон“ на Сирос, пред кметството на Миконос, но и на Campo San Lorenzo във Венеция и в Orangerie de la Fondation Hardt в Женева. Стотици хиляди от цяла Европа обърнали поглед към Делос, преживяха едно уникално музикално събитие, с поглед обърнат към бъдещето.

Здравка Михайлова, Атина

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук