Как се научих да летя - плакат
„Как се научих да летя“ на Радивое Андрич, създателя на „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ и „Светкавици!“

„Как се научих да летя“ е нежен и топъл филм за порастването и прошката. 12-годишната София мечтае за почивка на къмпинг с приятели и за първата си целувка. Но вместо това е принудена да прекара лятната си ваканция в старата семейна къща на хърватския остров Хвар, с властната си баба Мария и нейната сестра Луце.

Без приятели и интернет, животът на София на острова е ИСТИНСКИ АД, но скуката отстъпва място на интерес към особеното поведение на баба Мария. София подозира тайно увлечение, а по-внимателното проучване на любовния живот на баба ѝ разкрива дълго пазена семейна тайна. Чаровната София пази щастливи спомени от своето мечтано лято, изпълнено с новия приятелства, романтика и много повече приключения, отколкото си е представяла.

„Исках да кажа на младите хора да не бързат да пораснат.

В един от най-важните моменти в живота, когато сте на 12 или 13, обикновено искате да сте на 15 или 16. Това е глупаво. Опитвам се да кажа на децата да се наслаждават на тези 12 години, защото те са точно толкова феноменални, колкото и 16. Глупаво е да бързаш да пораснеш, защото така ще загубиш това, което се случва в този момент.“

Радивое Андрич

Филмът, представян в развитие на София Мийтингс 2018, е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия), съчетала уникалното усещане за безгрижно лято с трепетите на порастването и сърдечната атмосфера на една трогателна семейна история.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм Три палми за двама пънкари и едно маце (1998), през втория му филм Светкавици (2002) и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит, филм на Андрич Когато порасна, ще стана кенгуру (2004). Как се научих да летя (2021) е първият пълнометражен игрален филм на Радивое Андрич като режисьор от 15 години насам.

Новата му филмова история, екранизация по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович, се превърна в един от хитовете на 2022 година в кината на западните ни съседни държави.

Българското участие във филма е сериозно – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медиа студио. Продукцията е подкрепена от „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

„Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук