Шест изследователски проекта от Югоизточна Европа в сферата на изкуствения интелект и етиката ще бъдат представени в заключителната онлайн среща на проекта на Гьоте-институт – EthicAI=LABS

EthicAI=FORUM

Отворено онлайн събитие, част от проекта EthicAI=LABS
Четвъртък, 18.11., 13:00-20:00 ч., онлайн
Регистрацията е безплатна: ТУК

EthicAI=FORUM е виртуално събитие, отворено за широката публика, с което завършва първото издание на проекта EthicAI=LABS. Запазете датата 18 ноември в календара си, за да се присъедините към нас за един ден с лекции и дискусии, както и вълнуваща художествена програма.

През изминалите месеци участниците в проекта EthicAI=LABS изследваха изкуствения интелект и етиката в техните пресечни точки в контекста на лингвистиката, креативността, проблемните точки и медиите. Синергията между специалисти с различен опит – художници, юристи, академици, изследователи – доведе до създаването на произведения на изкуството, алгоритми за чатботове, научни статии и други. На 18 ноември им даваме думата, за да Ви представят своите съвместни произведения и да разкажат повече за вижданията си за ролята на изкуствения интелект в нашето ежедневие. Как се е променило разбирането им за етичните последици от изкуствения интелект в хода на проекта? Какви са техните изводи от мултидисциплинарния подход към темата? Присъединете се към нас в EthicAI=FORUM и разберете повече.

Наред със съвместните работи на групите, представени както на сцената, така и във виртуално изложение, Ви каним да чуете водещи експерти на ЕС в областта на изкуствения интелект и етиката като Гри Хаселбалх, както и артисти, изследващи връзката човек – машина като Мориц Симон Гайст (Германия) и Венета Андрова (България) и още. За закриването на събитието имаме удоволствието да представим на публиката Иван Шопов / COOH с концерт на живо.

България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Румъния и Турция си сътрудничат за този регионален проект, като всяка държава е представена от трима участници:  Айла Кулаглич, Албена Баева, Ана-Мария Плешка, Бушра Саригюл, Десислава Фесенко, Дорин Кучицов, Фатих Синан Есен, Ивана Ткалчич, Катерина Гкуциули, Кемал Халилович, Марко Мрвош, Матко Влахович, Насир Муфтич, Синем Гьорючю, Стефания Будулан, Цветомила Михайлова, Василиос Бокос, Янис Киуврекис.

Повече за EthicAI

Проектът EthicAI=LABS е в сътрудничество между клоновете на Гьоте-институт в Анкара, Атина, Букурещ, Загреб, Сараево и София разглежда връзката между изкуствен интелект и етика.

С поредица от отворени лекции и панелни дискусии EthicAI=LABS цели да инициира критичен разговор по тези теми отвъд националните и жанровите граници.

Трите основни ядра на изследване в контекста на изкуствения интелект тук са от една страна лингвистиката, а от друга изкуството и медиите. Помежду им стои и областта на човешката когнитивна обработка. Езиковата комуникация, предразсъдъците, дискриминацията, творческите алгоритми, както и авторските права, цензурата,  личните данни и политическата поляризация са част от основните изразни средства, чрез които проекта опитва да мисли етичното пространство на взаимодействие.

Прочетете повече за експерименталния и отворен диалог между изкуствения интелект, етичните въпроси и изкуството ТУК.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук