28, 29 и 30 октомври от 16:30 и 18:00 ч.
Софийска градска художествена галерия, ул. Ген. Гурко 1
вход СГХГ: 2 лв.

Опакован аудиогид
Текст: Мигел Валентин и Мартина Новакова
Режисура: Василена Радева
Саунд дизайн: Емилиян Гацов-Елби
С: Василия Дребова и Нейтън Купър
Глас: Димитър Николов
Откъси от интервюта с: Даниел Ненчев, Отьорг А.С., Марина Лудеман, Мартина Йорданова и Елена Панайотова
Мениджър продукция и куратор „Гледане с разбиране“: Стефка Цанева

„Чуваш само гласа ми, защото не мога да бъда там с теб. Придружавам те на тази изложба, за да погледнем заедно и отвъд това, което има в нея.

Предлагам ти да видиш света като артист.

Каня те да промениш познатото пространство завинаги чрез „едно леко изменение“, както казва Жан-Клод“.

„Опакован аудиогид“ е аудио пърформанс и разходка в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ с фотографии на Волфганг Фолц в СГХГ. Пърформансът е продължение и кулминация на културно-образователната програма „Гледане с разбиране“, която цели да предложи нов тип изживяване в музея – чрез наблюдение и дискусия, участие, а сега и чрез средствата на театъра.

Пърформансът се базира на едноименната пиеса „Опакован аудиогид“ на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за случая. В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) предлагат художествено и много лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата артисти дори и от дистанцията на времето и пространството.

Следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти на живо (в ролите Василия Дребова и Георги Налджиев), участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и около галерията. Режисьорка е Василена Радева/Театър Паник Бутон, а саунд дизайнер – Емилиян Гацов-Елби.

Пърформансът се случва в малки групи и със задължителна предварителна регистрация на: https://forms.gle/MmsLDkWP98mqQp976. Участниците трябва да разполагат с мобилен телефон със заредена батерия, собствени слушалки и достъп до интернет (за хора, които не разполагат със смарт устройство, организаторите могат да предложат заемането на такова, но количествата са ограничени).

„Опакован аудиогид“ е продукция на фондация „Изкуство – дела и документи“, Гьоте-институт България, Столична община, компания Валентин&Новакова и Театър „Паник бутон“, част от културно-образователната програма „Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и Гьоте-институт България и регионалния проект за обмен между поколенията и образование в музея „Across Generations“ на Гьоте-институт Атина.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук