В цели два уикенда, между 29 октомври и 7 ноември, очертаваме заедно маршрутите, по които ще се движим в градското пространство на Варна с 6-то издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс Moving Body 6 Critical moves.

Временното колективно тяло, което образуваме всяка година, е с все по-мощен заряд на енергия. То търси, провокира, души наоколо, иска да види, да говори и да чуе. То картографира маршрути, по които артисти, медии и публика се движат, докосвайки се до изкуство със силна концептуална и хореографска чувствителност. Изданието се разгръща в богата програма, която крие входове и изходи към разнообразни контексти и теми, и която ни среща с работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба, прожекции, дискусии, и парти ситуации.

Започваме първия фестивален уикенд на 29.10 (петък) от 19:30 ч. в уютното пространство на The Bookstore (ул.Преслав 12) с представянето на фотокнига Невъзможни действия на визуалния артист Мартин Атанасов. В нея той документира работния процес, свързан с физическото соло „Нутрикула“ и колективния пърформанс „Невъзможни действия“ с автор Ясен Василев, драматург и критик в сферата на съвременния танц и пърформанс, в който десет изпълнители активират солото едновременно и така създават негови вариации. 

На следващия ден, 30.10 (събота), от 19:30 ч., ще търсим отговори на въпроси за края на света с Ива Свещарова, Вили Прагер и целия екип на проекта Откровения за преди началото на края – инсталация, включваща 300 вехнещи цветя, видеопрожекция и фото комикс. Временен дом на инсталацията ще бъде ХАЛЕ 3.

В следобедните часове на 30 и 31.10 ще се потопим в света на движението с най-добрите късометражни видео арт филми от международната конкурсна програма на Moving Body 2021. Прожекциите започват от 17.30 ч. и ще бъдат отново в Хале 3. Следващата седмица, съботният ден на 6.11 от 18 ч., също ще посветим на най-доброто от видео арт филмите.

Във втория уикенд поемаме по маршрута на основната програма на Moving body с колективния пърформанс Невъзможни действия / NUTRICULA, който ще бъде представен пред варненската публика на 5.11 от 19.30 ч. в Градска художествена галерия. След едноседмично работно ателие с водещ Ясен Василев, 10 изпълнители се качват на сцената, за да преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението.

На 6.11, в Социалната чайна от 13 ч., фестивалната програма ще предложи едно различно, но важно събитие – кръгла маса под мотото на фестивала The Way We Move Matters, на която имаме желание да очертаем предизвикателствата в сектора на съвременните изпълнителски изкуства в град Варна, и да обсъдим възможности за тяхното превъзмогване. 

Последният ден от програмата, неделя, 7.11, завършва ударно с цели две представления. Първо, от 18 ч. в Градска художествена галерия, ще имаме удоволствието да гледаме наградения с ИКАР през 2021 г. пърформанс WO MAN по идея на Марион Дърова, в който заедно с Мартина Апостолова, анализират и разколебават понятията, с които мислим за мъжкото и женското в социален план.

След това, от 19.30 ч., се пренасяме на сцената на Куклен театър Варна, за да изследваме апокалиптичната култура от различни гледни точки с пърформанса Преди края … (на света),  в който Ива Свещарова, Вили Прагер, Мирослава Захова и Нейтън Купър се гмуркат в текста на хърватската драматуржка Ивана Ивкович и с 3D фигури на собствените си тела, изследват диорами на катастрофата. 

За загрявка преди фестивала, на 23 и 24 октомври от 11 ч., слагаме слушалките, за да обходим маршрута на една уникална аудио-разходка Crossing views – най-новият интердисциплинарен проект, поднесен под формата на представление, в което самият град се превръща в естествен декор. Централна тема на разходката заема пренаселеността и урбанистичните проблеми от днес, но и възможностите за съвместното наше градско живеене утре. 

Билети ще могат да бъдат закупени за всеки фестивален уикенд на стойност от 20 лв., а за двата уикенда – 30 лв., онлайн на EPAYGO, както и на касите в офис мрежата на EasyPay. Билети ще се продават и по време на фестивала (29-31.10 и 5-7.11), непосредствено преди началото на всяко събитие.  Аудио-разходката ще бъде с отделен вход на стойност 10 лв. 

Повече информация и пълната програма може да намерите на фейсбук страницата, както и на официалния сайт.  

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук