Едно на Боян Бенев (корица)

Как би изглеждал светът, ако всички сегашни проблеми бъдат решени? Дали екологичното равновесие, изобилието от ресурси и глобалният достъп до първокласно образование водят човечеството към свят без конфликти и неравенство? Отговорите на тези въпроси търси първият научнофантастичен роман на Боян Бенев.

Дебютното му художествено произведение е сред малкото български книги в sci-fi жанра от “Библиотека Галактика” насам със собствени илюстрации от художника Георги Маринов – HORHE.


Книгата може да бъде поръчана с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

Промокод JASMIN21-4
Промокодът важи за всички категории продукти в Ozone.bg, освен електроника и вече намалени артикули.


Вече паралелно излязоха английското (оригинално) и българското (в превод на Владимир Полеганов) издания и всяко следващо занапред ще бъде развивано с местни художници и графични артисти от съответната държава.

“ЕДНО” разказва за свят, който прилича на нашия, но е и различен. След като е било на ръба на разрушение, човечеството е постигнало бурно технологично и социално развитие и крехък баланс на властта. В този ключов момент всички погледи са вперени нагоре, към мечта от началото на времето, която предстои да бъде реализирана. Хела вече е близо и предстои първата мисия до нея – до луната.

Огромна отговорност тежи върху раменете на главния герой в “ЕДНО” – Айла. Хиляди са посветили кариерите на мисията, милиарди са вложили надеждите си в нея, а връзката й с космическите изследователи, Томиас и Иона, е твърде лична. Задкулисно, струните на властта дърпат в различни посоки, а успехът на мисията е единственият залог на мира… Авторът споделя:

“Написах книгата защото вярвам, че нашият свят е на кръстопът.

В едната посока стои възможността фундаментално да променим живота към по-добро. В другата предстои 100, или 200-годишен период на стагнация. Имаме знанието и инструментите да се избегне втората пътека. Светът който се намира в книгата вече е минал през тези тъмни векове. Изследвайки го, исках да започне дискусия как бихме могли да го избегнем”…

Едно

Боян Бенев

ТРИ

            – Всяка част от тази мисия е нещо повече от това просто да стигнем до Луната – очите на Петра пронизваха стената от прозорци с изглед към кампуса на БИКИ. – Ако успеем, всяка система, всяка гайка и болт ще бъдат гайката и болтът, стигнали първи до Луната.

            – Това прави задачата ни малко по-трудна – Айла плъзна поглед по дълга черна дъска, осеяна с уравнения и формули. Цялата стена беше покрита с изчисления и диаграми на взаимодействията на частиците, които приличаха на насекоми, а над всичко това имаше следния надпис: „сянка“.

            – Светът ни наблюдава и очаква да види резултата. – Петра обиколи дървената маса, която стигаше от единия до другия край на кабинета ѝ. Върху нея имаше частично сглобен лабиринт от скоби, огледала и отражатели. Всички те бяха фокусирани върху централна зона, която в момента бе празна.

            – Загубих много сън в чудене  какъв ще е този резултат – Петра погледна към черната дъска.

            – Това да се чудите дали ще успеем, би трябвало да ви държи будни през нощта. Особено когато Томиас е в това нещо – Айла се обърна с гръб към дъската и мина от другата страна на масата. Взе в ръка един напукан кристален куб, оставен в края на масата.

            Петра се усмихна и заподрежда изхвърлените скоби и стойки от голямата платформа.

            – Това не ме притеснява чак толкова.

            – Вярно, все пак има и други изследователи – Айла върна тъмносивия кристален куб обратно на масата.

            – Стига глупости. Сигурна съм, че момчетата ще бъдат в безопасност. От години работим в тази посока – Петра взе кубчето и го постави под бюрото си. – Да не говорим за Раси и тренировъчната ѝ програма.

            – Винаги съм си мислела, че тя всъщност е извинение да отидат някъде и да купонясват без мен, –  усмихна се Айла. – Какво тогава те притеснява?

            – Тази мисия е цялата ми кариера.

            Петра отиде до модела на кораба в ъгъла на кабинета си: заоблен конус, прикрепен към нагънат сребрист цилиндър.

            – Това е възможност да променим пътя на човечеството. Да отправя послание.

            – Какво послание? Айла се приближи до нея, за да разгледа модела. Прокара ръка по нагънатия хромиран цилиндър.

            – Перспектива. Искам да покажа нова перспектива – Петра направи пауза. – Има повече от един начин да гледаме към нещата. Но понякога е трудно да променим перспективата, с която сме свикнали. Мисията ни дава невероятната възможност да направим това и аз искам да се възползвам максимално от нея.

            – Чиста поезия.

            – Вярвам силно в това. Важно е и как ще стигнем до там. Нашата AB-система ще проработи. Трябва да се постараем.

            – Три милиарда души са насочили блесналите си очи към нас в очакване да видят най-накрая човек на Луната. Спиралата в Камрун може да ни пренесе до Хела. Иска ми се АБ-системата да ни помогне да кацнем.

            – Ами ако може? – Петра вдигна поглед от модела: – Мисля, че АБ-системата, без помощ от другаде, ще може да генерира достатъчно стабилен тласък, за да забави приземяването на модула и да осигури безопасно кацане.

            – Ще ми се да видя как работи системата в реалния живот. Но тя все още е малко повече от прототип – Айла хвърли поглед назад към ъгъла на дъската, който бе изписан с вълнови уравнения. – На технологията вероятно ще ѝ трябват години, за да работи правилно. А ние имаме три месеца преди старта.

            – Цялата тази мисия е един символ – Петра постави ръце върху модела между тях. – Не е важно къде е човечеството сега. Важно е къде се виждаме в бъдещето. Трябва да вложим още повече усилия. Ще се изненадаш колко далече сме стигнали.

            – Какъв е този модел?

            – Това е разширена версия първа – Петра се насочи към вратата, – позволете ми да ви покажа версия пет.

***

За автора

Боян Ст. Бенев е предприемач в областта на технологиите и международно развитие.

Израства във Великобритания и основава първата си компания още в тийнейджърска възраст. Лектор е в мащабни конференции за бизнес и иновации. Консултира организации за развитие на предприемачеството, развива проекти с подкрепата на Google и Amazon, работи с неправителствения сектор, а в последните години е част от проект с инженери и научни изследователи в 17 развиващи се държави, на които помага да превърнат теоретичната си работа в устойчив бизнес.

Живее в България от 2009-а година, когато издава и първата си книга  (“Малка Книга за Бизнес” с Жанет45,  последвана от “Малка Книга за Реалността” (2010). През 2013-а, в разгара на социална криза у нас, излиза книгата му за бъдещето на България – “Две поколения”.

Първият му научнофантастичен роман “ЕДНО” е започнат през 2018-а, силно повлиян от пътуванията му в 17 държави в Азия, Латинска Америка и Африка през 2019-а и завършен в пандемичната 2020. Книгата е разсъждение върху важните избори, пред които човечеството е изправено днес и една възможна версия на по-доброто ни бъдеще.

“ЕДНО” се разпространява от изд. Phable.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук