Момчето къртицата лисицата и конят (корица)

Малко преди светът да потъне в несигурни и уязвими времена, в края на 2019 г., сърцатата история на едно необичайно приятелство се превърна в истински литературен феномен. Само две години след появата си „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от британския художник Чарли Макеси е продалa над 3 милиона копия по цял свят, носител е на двете най-големи литературни награди във Великобритания (Waterstones и Barnes and Noble), а рисуваните герои печелят милиони читатели.


Чудното издание може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Сега тази малка книжка, която учи на големи неща, се появява на български език в луксозно издание заедно с оригиналните илюстрации на автора и ръчно изписаните калиграфии на талантливия художник Дамян Дамянов.

 „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е деликатен и фин разказ в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо Пух“, който успява да улови сред страниците си най-универсалните и съкровени човешки чувства – самотата, тъгата, приятелството и любовта.

Философските разговори между четирима различни един от друг приятели се превръщат в огледало на живота, на повърхността на което се отразяват всички съпътстващи го страхове и мечти.

 Момчето  е пълно с въпроси. Лисицата е недоверчива към всички, защото е била наранявана много пъти. Конят е мъдър и нежен – и е най-голямото нещо, което нашите герои някога са виждали. А къртицата има най-очарователната философия за живота, която гласи: „Торта“! 

Заедно те се впускат в онова понякога страшно, но вълшебно Диво, търсят отговори, минават през бури и се учат да обичат. Също като нас. Защото да бъдеш мил е урок, който и нашият свят все още учи, а да потърси помощ, когато има нужда, винаги е най-смелото нещо, което човек може да направи.

А изящните илюстрации на Макеси се превръщат в красиви острови, без които думите не могат да плуват.

Безстрашна и помитаща в,„Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е книга, която напомня –  има толкова много красота, за която трябва да се грижим. Важното е човек да следва мечтите си в движение, където и да го отведат те. Книга, която ни води у дома.

„Как мислиш, какво означава да постигнеш успех?“, попита момчето. 

„Да обичаш“, отвърна къртицата

Момчето, къртицата, лисицата и конят

Чарли Макеси

Здравей!

Започна от началото, което си е впечатляващо. Аз обикновено започвам от средата и никога не чета въведенията. Чудно как написах книга, защото не ме бива много да ги чета. Истината е, че не мога без рисунки – те са като острови, до които да стигна в морето от думи.

Тази книга е за теб, независимо дали си на осемдесет, или на осем – понякога ми се струва, че аз съм и на двете. Иска ми се да е книга, в която можеш да се гмурнеш навсякъде, по всяко време. Започни от средата, ако така ти харесва. Драскай си по нея, смачкай ъгълчетата – нека да си личи, че е четена.

Повечето рисунки са на едно момче, една къртица, една лисица и един кон. Ще ти разкажа малко за тях – макар и да съм сигурен, че ти ще откриеш много неща, които съм пропуснал, така че ще карам накратко.

Момчето се чувства самотно, когато къртицата изниква от земята за пръв път. Двамата си правят компания, докато гледат дивото. Дивото ми се струва малко като живота – понякога страшно, но красиво.

Докато се скитат, те срещат лисицата. Когато си къртица, такава среща няма как да е лесна.

Момчето е пълно с въпроси, а къртицата – лакома за торта. Лисицата мълчи и внимава, защото е пострадала от живота.

Конят е най-голямото нещо, което някога са срещали през живота си, и най-благото.

Четиримата са съвсем различни, като нас, и всеки си има собствени слабости. Виждам по нещо от себе си във всеки от тях – може би и ти ще го видиш.

Приключенията им се развиват през пролетта, когато в един миг може да вали сняг, а в следващия да грее слънце. И това също е малко като живота – всичко може да се промени, преди да мигнеш.

Надявам се тази книга да насърчи може би и теб да живееш смело, с повече добрина за себе си и другите. И да помолиш за помощ, когато имаш нужда – за това винаги се иска смелост.

Докато правех книгата, често се питах кой съм аз, моля ти се, че да правя това? Но както казва конят:

„Истината е, че всички се учат в движение.“

Затова ти казвам: следвай мечтите си в движение, където и да те отведат – тази книга беше една от моите. Надявам се да ти хареса, с много любов.

Благодаря ти, Чарли

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук