Диана с главата надолу (корица)

„Обичам да експериментирам.

За момента книжният формат ме влече най-силно. Има нещо много магическо в него и тъй като съм на такава вълна, идеите ми идват най-често под формата на книга.“

Това казва любимата ни илюстраторка Калина Мухова в интервю за поредицата „(Не)познатите визуални артисти на България“.

И оттогава ние трепетно очакваме всеки неин експеримент или идея, придобили формата на магическо книжно тяло. Особено, когато Калина си сътрудничи с „Точица“, издателството, поканило я да нарисува „тихата книга“ „Балконът“ по стихотворението на Атанас Далчев (част от илюстрациите към изданието може да разгледате в същото интервю).

Калина Мухова вярва също, че „Работата на илюстратора добива смисъл, само когато се сподели“. Затова и сме щастливи да споделим толкова много смисъл и красота, разлиствайки авторската ѝ книга „Диана с главата надолу“.

Миналата година журито на международния панаир в Болоня отличи българската художничка Калина Мухова. Нейната книга, „Диана с главата надолу“, беше избрана за наградата „Bologna Ragazzi“. Малко по-късно децата в Италия избраха „Диана с главата надолу“ за една от любимите си детски книги на 2019 г.

За какво се разказва в книгата на Калина Мухова? За Долината на розите. Енергичната Диана отива на гости на баба си и докато двете търсят горски ягоди за специалното палачинково сладко, момиченцето пропада в един необикновен свят. За него няма да Ви кажем нищо, освен че… ухае много хубаво. И че е застрашен.

Цветните и живи илюстрации и симпатичните герои нямат нужда от външно признание, за да стигнат до малките си читатели. Българските деца могат сами да се уверят в това, защото „Диана с главата надолу“ вече е в книжарниците с марката на изд. „Точица“. 

Премиерата ще бъде на Празника на розата, 5-и юни, в галерия „Прегърни ме“. Тогава ще бъде открита и изложба на Калина Мухова с илюстрации от книгата, показана за първи път в прочутата галерия за съвременно изкуство „МАМбо“ в Болоня.

Още за Калина Мухова

Калина Мухова е позната у нас с книгата си „Балконът“ (изд. „Точица“) по едноименното стихотворение на Атанас Далчев. С нея тя беше селектирана за илюстраторската изложба в Болоня, а книгата излезе и на италиански (изд. „Тунуе“). Година преди това „Тунуе“ издават и нейния комикс „София от океана“, който й донесе наградата „Бартоли“. Калина е и носителка на втора награда на националния конкурс за плакат в Италия „Библиотеката като разговор“. У нас „Балконът“ беше в късия списък за наградите „Перото“, а илюстрациите бяха селектирани от Антон Стайков за изложбата „Радост, тъга и надежда“. Калина Мухова илюстрира и приказки от Лев Толстой и Уилям Фокнър за изд. „Лист“.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук