Дори да не сте почитатели на маслената живопис, може би сте се възхищавали на картини на Едуард Хопър – на снимки от известни галерии, в сцени от любими филми, в книги. За него казват, че е вдъхновил много режисьори, сред които Дейвид Линч, Хичкок, Антониони, Вим Вендерс, Ридли Скот. Благодарение на умението си почти осезаемо да пресъздава меланхолията и самотата, артистът е свързван и с жанра филм ноар .

Кой е Едуард Хопър

Едуард Хопър (Edward Hopper, 1882–1967) е американски художник реалист, модерен импресионист, график и илюстратор. Смята се  за едно от големите имена в американската живопис.

В повечето му маслени картини основна тема е самотата. В емблематичната „Нощни птици“ (Nighthawks), представена тук на първо място (горе), и в много други платна, художникът визуализира представите си за съвременния американски живот. За разлика от съвременниците си, предпочели да уловят ярките светлини на забързания град и процъфтяващата индустрия, Хопър се съсредоточава върху преобладаващата, но слабо представена самота на жителите му.

Трибютът

По повод на 50-годишнината от смъртта му девет от неговите най-известни картини получават „нов живот“ благодарение на творческия екип на Orbitz и анимираните изображения, които те създават.

„Създадохме трибют от 21-и век на този титан на изкуството на 20-и век. Надяваме се, че така повече млади хора, които никога не са били в досег с творбите на Едуард Хопър ще видят и усетят техните фини детайли“, обясняват авторите на проекта. А ние се вслушвам ев думите на самия художник:

„За мене най-важното нещо е усещането за продължение. Знаете колко хубаво нещо е да пътувате…“

В това е вярвал Едуард Хопър. И сигурно би се радвал, че картините му продължават да пътуват към нови и нови поколения.

Емблематични картини на Едуард Хопър оживяват

За Orbitz

Без значение кой сте и къде отивате, вие заслужавате да пътувате свободно.

В това вярват пионерите от Orbitz. И допълват:

„Orbitz се застъпва за безопасно, приобщаващо пътуване повече от 20 години с нашата историческа подкрепа на общността LGBTQIA+. Осъзнаваме обаче, че все още има много работа за тази и много други общности. Ние се ангажираме с тази работа, докато пътуването стане възможно за всички.“

Източник и изображения: Orbitz
https://www.orbitz.com/lp/b/about

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (43%)
  • вдъхновяваща (43%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук