Родопи интернационален документален филм фест (плакат)

Разнообразна селекция от документално кино и майсторски клас на германския режисьор Андрес Файел включва дебютното издание на Родопи интернационален документален филм фест (RIFE), което ще се проведе в Смолян между 16 и 20 септемрви.

Родопи интернационален документален филм фест

Международна конкурсна програма и майсторски клас
16 – 20.09.2021
Официално откриване: 17.09.,19:30 ч.
Смолян, Читалище „Христо Ботев“  
бул. „България“ 78-А, Стар център

Пълна програма на фестивала

Септември предлага богат избор от филмови фестивали и интересни международни заглавия, с които българската публика да бъде част от случващото се в актуалния кино контекст. Тази година Гьоте-институт е съорганизатор на инициатива, която цели да разшири достъпа до качествено документално кино извън рамките на София. Става дума за дебютното издание на РОДОПИ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ФЕСТ в Смолян, което е  и символно продължение на емблематичния форум “Преглед на творчеството на младите филмови дейци“, провеждан от 1973 г. до 1991 г. в планинския град. Днес това наследство открива нов прочит в един модерен фестивал, замислен като активна международна платформа за документалисти.

Събитието се провежда под патронажа на известния и обичан български режисьор, сценарист и актьор Георги Стоев – Джеки, автор на над 50 култови игрални, научно-популярни и документални филми, лауреат на множество национални награди и международни филмови фестивали.

Международните конкурсни програми на RIFE са две – за Пълнометражни документални филми и за Късометражни и среднометражни документални филми на ключовата тема “Когато любовта е социален проблем“. Чрез гласуване зрителите ще определят наградата на публиката, а международно професионално жури, съставено от Ян Босе, Светослав Драганов и Диана Иванова, ще присъдят наградите за “Най-добър филм“ в двете конкурсни секции.

Майсторски клас

Освен с конкурсните програми, които ще бъдат представени на RIFE между 16 и 20 септември, в Смолян ще се проведе и първият майскорски клас на германския режисьор Андреас Файел.

На 18 септември режисьорът ще сподели част от своя професионален опит, прекарвайки един ден в работна група със студенти по кино от България, Гърция и Турция. Успоредно с това в програмата ще могат да бъдат видени пет от неговите документални филми, наградени с множество международни отличия.

Освен като сценарист и режисьор в сферата на документалното и игралното кино, Файел пише и за театралната сцена. Творческият му път започва през 80-те години в Берлин, където учи психология и посещава режисьорския клас на Кшищоф Кешловски. Политическо влияние и активистки тероризъм, радикално изкуство, национализъм и дълбоки документални архиви, както и евентуалните последици от климатичната катастрофа на века, са само част от темите, които намират отражение в историите, разказани от Файел.

”Под едно небе”

Друг важен акцент от програмата е и специалната селекция “Под едно небе”, която ще представи десет международни документални филми, посветени на ромското малцинство. Режисьори от Германия, България, Швеция, Обединеното кралство, Унгария, Сърбия и Канада – някои от които роми – ще покажат на публиката в Смолян, че образът на синти и роми, който се запечатва в съзнанието на зрителите от началото на историята на киното, затвърждавайки всички предразсъдъци и до днес, може да бъде различен.

С международната филмова поредица „Под едно небе“ искаме да пречупим антициганския поглед, за да отворим пространство за ново разбиране. Селекцията не показва това, което обикновено се очаква от филмите за роми, тя не показва „цигански“ начин на живот и не превръща екзотичния фолклор в атракция, а вместо това отразява страданието, причинено на хората в резултат на етикетиране.

Поредицата е подготвена в сътрудничество с Радмила Младенова, изследователка в Центърa за антициганизъм в университета Хайделберг.

** Всички подробности около пълната програма на Родопи интернационален документален филм фест можете да намерите в прикачените файлове и на rife.bg.

Първото издание на RIFE ще се проведе от 16-ти до 20-ти септември на различни локации в Смолян. Входът за всички прожекции е свободен.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук