Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики в програмата на юбилейния фестивал

кадър от „Сибир“

25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април. Представяме акценти в пролетната програма, която ще продължи до 13 май и ще задоволи и най-взискателните зрители.

Акценти от програмата на 25-ия София Филм Фест 23 април – 13 май

Публиката има възможност за още две фестивални срещи на голям екран с най-новия хит на Томас Винтерберг „Още по едно“ (носител на БАФТА за най-добър неанглоезичен филм) – на 23 април, дни преди раздаването на Оскар 2021, където сме убедени, че ще получи статуетката за най-добър международен филм, и в Деня на Европа, 9 май, когато е предвидена специална прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент – филмът е сред трите номинирани заглавия за 2021.

Любов отвъд страха – така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло ХристовСтрах“, удостоен с Голямата награда в Талин и четири приза, включително голямата награда, на фестивала „Златна роза“ във Варна. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. „Страх“ ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип!

Историята в номинирания за Оскар „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

Новият филм на култовия режисьор Ейбъл ФерараСибир“ е с участието на великолепния Уилям Дефо и разказва за човек, който бяга в странен и студен свят. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

* * *

Проектът „ДАУ“ на Иля Хржановски, член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ, беше представен на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 в две парижки кина се реализира част от интерактивното преживяване, конструирано от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации, за което зрителите са получавали персонални „визи“, придружени със специален смартфон-„водач” на зрителя в това предизвикателство. Филмът „ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на „Берлинале 2020“ и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство.

* * *

През 2020 „Начало“ на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили бе селектиран в основната програма в Кан, спечели четири награди в Сан Себастиан, включително за най-добър филм, и наградата на ФИПРЕССИ за откритие в Торонто. Драматичната история проследява разпадането на света на съпругата на пастор от „Свидетели на Йехова“, живееща в регион до Тбилиси, населен предимно с православни християни.

* * *

Филмът на сценаристката и режисьор Илайза ХитманНикога рядко понякога винаги“ се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година. Удостоена със специална награда на журито в Сънданс 2020 и голямата награда на журито „Сребърна мечка“ в Берлин 2020, историята проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.

* * *

В програмата ще откриете и шедьоври на световното кино, включени в специалните юбилейни рубрики на фестивала – „СФФ 25“ и „СФФ 10“. Сред тях са филми на:

Вим Вендерс – „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“, „Лисабонска история“ и „Буена Виста Сошъл Клъб“;
Хю Хъдсън – „Огнените колесници“;
Джим Джармуш – „Извън закона“;
Уонг Кар-вай – „В настроение за любов“;
Ким Ки-дук – „Стик №3“;
Мохсен Махмалбаф – „Кандахар“;
Кшищоф Зануси – „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“;
Милчо Манчевски – „Преди дъжда“;
Тед Кочев – „Рамбо: Първа кръв“;
Тери Гилиъм – „Бразилия“;
Горан Паскалевич – „Въпреки мъглата“;
Отар Йоселиани – „Птица безгрижна“;
Алън Паркър – „Пинк Флойд – Стената“.

* * *

Прожекциите са изцяло в Дома на киното.
Специална селекция с 4 филма от рубриката Cinema Politica
е в Чешкия център с вход свободен;
фестивалът гостува с два филма на ОКИ „Искър“.

Пълната програма на 25-ия София Филм Фест 23 април – 13 май

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук