Фотографският документален проект на Росина Пенчева „Без публика“ представя четири визуални истории за творчески процеса, реализирани в условията на изолация и по време на пандемията

По време на извънредното положение, през пролетта на 2020 г., ясно се открои една доста тежка обществена присъда и оценка, която хората дадоха за артистите и техния труд. Преобладаваше  мнението, че изкуството е нещо като хоби и се прави за развлечение и не изисква кой знае какви усилия и умения.

Росина Пенчева е фотографка, която от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. Тя продължи да прави това и в условията на пандемия, за да си отговори на въпроса:

Може ли творческият процес да бъде изолиран?

На 13 април 2021 г., Росина Пенчева представя онлайн своя авторски документален проект „Без публика“, който проследява работата на четири различни творчески процеса, реализирани в условията на изолация от публиката. Кадрите са направени от декември 2020 до април 2021 г.

„Без публика“ включва следните визуални истории:

Как оживяват куклите– Фотоисторията проследява процеса по създаването на кукленото представление, по мотиви на японската традиционна приказка, „Иссън Боши“ (аналог на Малечко Палечко). Кадрите документират създаването на част от специфичните марионетни кукли, шиенето на техните костюми и репетиционния процес от януари 2021-ва.

Извън сцената: Весела Морова– Фотоисторията проследява професионалния живот на певицата Весела Морова в рамките на три месеца и в принудителна изолация от публиката. Историята дава възможност да разберем какви ангажименти имат музикантите, когато не са на сцената.

В студиото: Letter Collective  – През февруари 2020-та двамата художници Жаклина Жекова и Тодор Георгиев откриват свое дизайн студио Letter Collective. Месец по-късно, развитието на съвсем новия им бизнес е засегнат от пандемията. Мисията им е да разпространяват българската форма на кирилицата и силно вярват, че ръчната изработка, комбинирана с подходяща естетика, правят много по-стойностен продукта.

Майстори барабанисти от Балканите – Борислав Петров е барабанист, композитор и преподавател, който от 20 години  изследва възможностите за представяне на красотата на българския фолклор чрез средствата на джаза. През 2021 Борислав стартира инициативата „Майстори барабанисти от Балканите“, за да направи за пръв път достояние изключителните умения и виртуозността на тази инструментална традиция.

Четирите визуални истории са свидетелството за интимността на творческия процес, духовната енергия и отдаденост в момента на материализирането на една мечта, на един иманентен порив да създаваш и споделяш.

Във време, което е извънредно трудно за артистите, е важно

да се погрижим за публиката като поддържаме интереса ѝ към изкуството, правим я интимна с труда на артистите

и по този начин я възпитаваме в уважение, смята авторката.

Росина Пенчева работи и живее в София. Снима изкуство и култура в София, Пловдив и Габрово. Посланик е на швейцарската фондация за творчество и занаяти „Микеланджело“ и е бивша дългогодишна фотографка на Регионалния етнографски музей „Етър“ в Габрово. Нейните документални проекти проследяват, понякога с години, работата на различни артисти и занаятчии, защото се интересува от крехкия свят на творческия процес. Нейни работи са били публикувани в международни издания, автор е на самостоятелни проекти и е участник в групови изложби в Китай, Англия, Русия и различни градове в страната.

Повече информация за проекта и автора може да откриете на на:
rosinapencheva.com
rosinapencheva.com/bez-publika
instagram.com/rosina_pencheva

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук