Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 5 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за „последните две години.

Освен вече обявените хитови продукции в рубриката „Фестивал на фестивалите” зрителите ще видят още седем интригуващи филма.

Херцогът на режисьора Роджър Мичъл e забавна история с участието на Хелън Мирън и Джим Бродбент. Действието ни пренася в 1961 г. и ни запознава с провален писател с изобретателен дух, който решава да открадне прочута картина на Гоя и да поиска откуп.

Киноманите ще оценят и впечатляващия документален филм Река, заснет в цели 39 държави. Филм-предупреждение за  пагубната намеса на човека в природата. Режисьор е Дженифър Пийдъм, а разказвачът зад кадър – актьорът Уилям Дефо.

Бенедикт Къмбърбач и Клеър Фой са звездите в английския филм Наелектризиращият живот на Луис Уейн. Ексцентричният английски художник Луис Уейн се прочува в края на XIX в. със сюреалистичните си рисунки, изобразяващи неговата котка. Филмът е фин баланс между комичния чар на визиите и постепенното пропадане на художника към бедност и лудост.

Тимоти Спол пък ще види публиката в Последният автобус, която ще ни предложи носталгично пътуване из цяла Великобритания. Героят поема на това пътешествие ползвайки единствено междуградски автобуси. Завладяващо изпълнение на Спол, характерен с уникалното си актьорско присъствие.

За ценителите на качественото кино Киномания ще предложи и филма ноар на Джан Имоу На ръба на риска, който е китайското предложение за номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм.

С впечатляваща визия, първата шпионска история на автора на „Летящи кинжали” и „Герой” разказва за четирима китайски тайни агенти, които се отправят на секретна мисия, но рискуват да бъдат провалени от предател.

Не е за изпускане и Островът на Бергман с участието на Тим Рот, Вики Крипс и Миа Васиковска. Двойка кинаджии заминават за остров Форьо, популярен с това, че на него Ингмар Бергман е живял и творил. Там двамата се надяват да намерят вдъхновение за работата си, но постепенно границата между реалност и въображение се размива.

Киномания кани почитателите си и на Кулинарно пътуване из Гърция, дело на режисьора Майкъл Уинтърботъм. Стив и Роб се отправят на четвъртото си общо пътуване в света на гастрономическите изкушения. Този път те поемат от Троя към Итака, следвайки пътя на Одисей в едно незабравимо и забавно гръцко лято.

Подробности за всички прожекции може да видим на www.ndk.bg и www.kinomania.bg

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук