Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на „Пътищата на живота“ – най-новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Земя“ – режисьорския дебют на Робин Райт„Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Сузана Андлер“ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, „Момиче с потенциал“ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, „Ундине“ на Кристиан Пецолд с Паула Беер, „Човекът, който продаде кожата си“ на Каутер Бен Хания с Моника Белучи

„Пътищата на живота“ на Сали Потър

Легендарната британска режисьорка Сали Потър се доверява на таланта на Хавиер Бардем, за да разкаже в „Пътищата на живота“ един ден от реалността на Лео и неговата дъщеря – заедно с изключително талантливи актьори като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър – разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително. 

„Земя“ на Робин Райт

„Земя“ е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота сред необятната и сурова американска природа. След като преживява трагично събитие, за героинята на Райт не е възможно да поддържа връзката си със заобикалящата я действителност и изправена пред тази несигурност, тя се оттегля във великолепната, но сурова пустош на Скалистите планини. След като местен ловец я връща от ръба на смъртта, тя трябва да намери начин да живее отново.

„Туве“ на Зайда Бергрот

Режисьорката Зайда Бергрот разказва в „Туве“ част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за всички почитатели на мумините!

„Сузана Андлер“ на Беноа Жако

„Със „Сузана Андлер“ режисьорът Беноа Жако прави въздействаща адаптация на пиесата на своята покровителка Маргьорит Дюрас.“ Единственият акцент, който липсва в това конкретно изречение, представящо филма на фестивала в Ротердам, е магнетичния чар на Шарлот Генсбур. Нейната героиня се колебае дали да наеме за лятото просторна вила на Френската Ривиера. Съмненията, които изпитва, се отнасят не само до къщата, но и до решенията за личния ѝ живот, които задължително биха променили реалността, в която живее – лъжа, любовни авантюри, необяснима и трудно осъзната безтегловност, в която витае неизвестността за бъдещето … 

„Момиче с потенциал“ на Емералд Фенел

С пет номинации за „Златен глобус“, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел„Момиче с потенциал“ получи признанието на филмовата критика – в актива си филмът има над 150 номинации и 70 награди от цял свят. Историята проследява чаровната Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот… „Това е интелигентна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с изключително мощно и многопластово изпълнение на Кери Мълиган в ролята на Каси.“, казва за филма Ричалд Роупър от „Chicago Sun-Times“.

„Ундине“ на Кристиан Пецолд

Премиерата на „Ундине“, най-новият филм на германския режисьор Кристиян Пецолд, е на Берлинале 2020 и в него той отново блести изящната Паула Беер и хамелеонския талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин. „Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно създание като съвременна приказка в един изпълнен с разочарование свят. Неговата Ундине отказва да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива отново любовта в лицето на Кристоф и го последва в подводния свят. Историята за една обречена любов е разказана прекрасно и без усилие,“ пишат специалистите от Берлинале, където филмът получава и наградата на ФИПРЕССИ.

 „Човекът, който продаде кожата си“ на Каутер Бен Хания

Историята в „Човекът, който продаде кожата си“, разказана от режисьорката Каутер Бен Хания, е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода. „Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, чрез творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за документи и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“, споделя Бен Хания. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор на „Хоризонти“, Венеция 2020.

Още за 25-ия София Филм Фест

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук