Бояна Кунст, Боян Манчев и Войн де Войн – специални гости в програмата „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт

В предпоследната събота на ноември Гьоте-институт ще предложи още две събития от програмата „Изкуство и политика“. Те започват в 14:00 ч. с онлайн семинар с участието на философа Боян Манчев и философката и професорка от университета в Гисен, Гемания – Бояна Кунст. Програмата ще продължи на живо и онлайн с лекция-пърформанс на Войн де Войн – авторски проект, създаден по повод изложбата „Изкуство и политика“ и за пространството на галерия „Структура“.

В края на октомври в галерия „Структура“ се откри изложбата „Изкуство и политика: конфронтации и съжителства“ с произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на 20-ти век – Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер, Хана Хьох и Гюнтер Юкер. Изложбата с творби от колекцията на ifa – Германския институт за межуднародни отношения е съпътствана и от паралелна програма, организирана от Гьоте-институт.

GIBANICA 2015: Koreografske prakse ● diskusija: Dr. Bojana Kunst in Paola Caspao / Choreographic practices ● duscussion: Dr. Bojana Kunst (Slovenia, Germany) and Dr. Paula Caspao (France, Portugal); Cankarjev dom, 20.2.2015

Тази събота, 21 ноември, предстоят два от големите акценти в програмата „Изкуство и политика“. Първото събитие е с участието на едно от най-ярките имена на философията и теорията на пърформанса – Бояна Кунст. Тя се занимава с философия и драматургия, изнасяла е лекции в университети в цяла Европа, има редица публикации и книги, а в момента е ръководителка на международната магистърска програма „Хореография и пърформанс“ в университета в Гисен – едно от най-важните средища за съвременен танц и пърформанс в Германия, а и в международен план.

В програмата „Изкуство и политика“ тя ще се включи с лекция, в която ще говори за понятието „грижа“ през призмата на феминистката теория. Нейното участие е съпроводено от лекция и последваща дискусия с Боян Манчев – добре познат в България, Европа и Япония със своите философки трудове и артистична работа с колектива „Метеор“, на който е съосновател. В лекцията си Манчев ще обърне внимание на понятието за революция и революционно изкуство.

Лекциите на двамата философи ще се проведат онлайн на английски език и с безплатен достъп на живо на 21 ноември от 14:00 ч. в YouТube канала на Гьоте-институт тук, след което двамата ще влязат в разговор, в който и публиката ще може да се включи с въпроси.

Вечерта на 21 ноември ще завърши със събитие на живо, започващо в 18:30 ч.пърформансът „Анна – палиндром на поведение“ на Войн де Войн, който е не само едно от най-ярките присъствия в българското съвременно изкуство и пърформанс в момента, но и основател на пространството „Етер“ в София и на фестивала „Sofia Art Week“. Специално за изложбата „Изкуство и политика“ и за пространството на галерия „Структура“ той създаде пърформанс, в който се занимава с темите за историята и междупоколенческата травма, изхождайки от собствената си биография и примера на баба си Анна, която заради политическите си възгледи завършва в затвора през 30-те години на миналия век.

Събитието в галерия „Структура“ е със силно ограничен капацитет, но ще бъде излъчвано на живо в YouТube канала на Гьоте-институт тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук