Най-голямата германска платформа за видеоизкуство blinkvideo се превръща във виртуален домакин на програмата от видеа, разговори и дискусии, неминуемо повлияни от извънредната година, в която живеем.

Видеотворбите, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт, са част от дългосрочния проект на Гьоте-институт “Moving Images Bulgaria-Germany”, предвиждащ изложба с видеоизкуство в София през 2021г.

Планираната от Гьоте-институт за ноември 2020 изложба в София с видео прожекции и инсталации, пъформанси, разговори и дискусии трябваше да се отложи заради пандемичната обстановка. И докато очакваме тя да се материализира във физическото пространство, в последния месец на необикновената 2020-та година, имаме възможност да гледаме разнообразната онлайн-програма “Moving Images/Moving Bodies”, представяща видеотворби от България и Германия, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт и представени по двойки, за да се покаже общото помежду им.

Програма на прожекциите на Moving Images/Moving Bodies

от 4.12.2020Евамария Шалер (Германия) х Камен Стоянов (България/Австрия);
от 17.12.2020Стела Геперт (Германия) х Боряна Петкова (България/Франция);
от 07.01.2021 Тебохо Едкинс (Германия) х Надежда Олег Ляхова (България);
от 21.01.2020 Кирстин Буркхард (Германия) х Севда Семер (България).

В програмата са включени общо осем видеотворби на българските артисти Камен Стоянов, Боряна Петкова, Надежда Олег Ляхова и Севда Семер и на германските артисти Евамария Шалер, Стела Геперт, Тебохо Едкинс и Кирстин Буркхард. Представените произведения рефлектират около темите за човешкото тяло, съжителството на различни идентичности и изследването на междучовешките отношения.

„Заниманието с човешкото тяло, в това число и изследването на междучовешките отношения,

все така е централна тема във видеоизкуството или в изкуството на движещия се образ. Това онагледяват примери от актуалната арт сцена в България и Германия“, допълва кураторът на програмата Лудвиг Зайфарт.

Всички видеа ще бъдат налични на www.blinkvideo.de до 31.01.2021. Подробности за програмата „Moving Images/ Moving Bodies“ ще откриете на страницата на Гьоте-институт  и в събитието във Facebook. Пълния кураторски текст на Лудвиг Зайфарт можете да намерите тук. Селекцията с филми можете да гледате безплатно тук.

Паралелно с това на blinkvideo, една от най-големите международни професионални платформи за видеоизкуство, може да се види също така куратираната от Калин Серапионов и Красимир Терзиев онлайн програма Shooting Ghosts, която предлага поглед към видеоизкуството от България. Тя е съпътствана от пространно есе на двамата куратори и художници, както и текстове към отделните филми. В допълнение Юлия Зьокеланд, една от създателките на платформата blinkvideo, ще представи куратирана от нея международна програма на тема „Moving Images / Moving Bodies“.

За проекта на Гьоте-институт „Moving Images BulgariaGermany

‘Moving Images Bulgaria-Gemany’ е проект на Гьоте-институт България, който включва различни онлайн и офлайн инициативи с начало през ноември 2020. Онлайн-програмата, реализирана в партньорство с платформата blinkvideo се състои от две куратирани програми: ‘Moving Images / Moving Bodies’ с куратор Лудвиг Зайфарт и ‘Shooting Ghosts’ с куратори Красимир Терзиев и Калин Серапионов. Партньори на проекта са Институтът за съвременно изкуство – София (ИСИ – София) и платформата blinkvideo.

За Лудвиг Зайфарт

Лудвиг Зайфарт е автор и куратор от Берлин. Създава публикации за редица културни издания и каталози към изложби. Гостуващ лектор в академиите за изкуства в Брауншвайг, Хамбург и Мюнстер. През 2007 г. получава наградата за художествена критика ADKV-ART COLOGNE. Куратор е на множество изложби в Кунстхаус Хамбург, Вила Меркел в Еслинген, Центъра за изкуства и медии в Карлсруе и др. От 2010 г. насам е куратор на KAI 10 | Фондация Артена в Дюселдорф. Член е на Съюза на художествените критици (AICA) Германия.

За Blinkvideo

Blinkvideo е професионална платформа за изследване на видеоизкуство, пърформанс и мултимедийни инсталации, създадена през 2012 г. от Анита Бекерс и Юлия Зьокеланд. Платформата свързва галерии по цял свят, предоставяйки им възможност да представят своите художници онлайн. От март 2012 г. досега платформата е събрала близо 2500 видео творби, които могат да бъдат гледани онлайн.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук