Гьоте-институт инициира експериментална дискусионна платформа, която поставя на фокус хибридния формат лекция-пърформанс.

Десислава Димова с лекция-пърформанс в двора на Гьоте-институт
Антилопа | в Harley-Bestiarium (1240), източник: German Wikipedia, Wikipedia Commons​

Първото събитие от поредицата експериментални събития в двора на Гьоте-институт ще представи изкуствоведа и куратор Десислава Димова.

На 6-ти юли от 19 ч. тя ще изнесе лекция-пърформанс, поставяйки въпроси за това как знанието и теорията могат да бъдат възприемани и преосмисляни чрез изкуството.

ФИЗИОЛОГ. СПИСЪК НА ИЗЛИШНИТЕ НЕЩА.
лекция-пърформанс

Лекцията на Десислава Димова е свободно инспирирана от структурата на средновековния „Физиолог“ или „Бестиарий“ – популярно илюстрирано произведение, което изброява и описва съществуващи и митологични животни като алегория на християнски постулати.

В динамиката на общество, доминирано от проблемите на излишък и недостиг, изкуството трябва непрекъснато да предоговаря своето място между разточителство и необходимост.

Границата на неговото „в повече“ става все по-тънка и все по-трудна за отстояване.

Лекцията се опира на опита на няколко жени-творци да дадат място на излишъка, на преливането извън границите като основа на творческото преживяване. Парадоксално (и логично) към тази екология на излишъка ги води именно желанието им да се откажат радикално от него.

От съображения за сигурност местата са с ограничен капацитет и е необходимо предварително записване на: https://bit.ly/3g6BLf0

Седмица след събитието на живо, експерименталният формат ще продължи своя живот, като лекцията ще може да бъде гледана и на запис във виртуалното пространство.

Форматът лекция-пърформанс

Хибридната форма лекция-пърформанс излиза извън рамките на академичния формат на презентацията и пряко тематизира връзката между изкуство и познание. Адресирайки ключови въпроси за потенциала на изкуството в общество на знанието, както и за механизмите за създаване и рамкиране на знания, лекторът борави с артистичен изказ, който обединява в себе си изразните средства на повече от едно изкуство в различни комбинации.

За Десислава Димова

Десислава Димова е изкуствовед и куратор. Живее в Брюксел и в София. Сред последните ѝ проекти са създаването на колекция от българско съвременно изкуство за Центъра Жорж Помпиду, Париж и “Circus of Truth” – колаборативен проект между 6 международни художници в Бозар, Брюксел. Участва като изследовател в международния проект Confrontations: Sessions in East European Art History, организиран от The Institute of Advanced Studies, UCL, Лондон с подкрепата на Connecting Art Histories на Фондацията Гети.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (40%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук