„Изповедите на един книжар“ – нова доза смях от шотландската книжарница на Шон Битъл

„Изповедите на един книжар“ на Шон Битъл (Изд. „Еднорог“) ни сервира нова доза смях с любимите герои от уютната му шотландска книжарница. Този роман е продължение на „Дневникът на един книжар“, в който авторът (един истински книжар) ни разказва интересни случки и лични наблюдения от ежедневието си в продължение на година. След успеха на първата част, на български език вече може да прочетем и продължението, което ни връща в книжарницата в градчето Уигтаун за нова доза приключения и фестивали (на книгите, разбира се). Отново за година.

Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

Сюжетът

В „Изповедите на един книжар“ Битъл ни връща в книжарницата си сред красивите пейзажи на Шотландия. Неговите проблеми основно са свързани с борбата да преживее от търговия с книги, което в днешно време се оказва незавидно трудно. В началото на всеки месец той прави и по един кратък обзор на книгоиздаването – миналото, бъдещето и съвременните предизвикателства пред индустрията.

Въпреки че разбираме, че това начинание в действителност е не особено печелившо и изисква истинска любов към професията, както и много търпение, несгодите са описани със саркастично чувство за хумор и лекота. Идеализмът и романтизмът на автора са заразителни, особено като си представиш старата къща с виещи се коридори и близо 100,000 книги, които можеш да разгледаш, докато огънят бумти в камината.

В новия роман Битъл се радва и на нови чуждестранни приятели с пристигането на една ексцентрична италианка, която има огромно желание да помага, при това безплатно. Нейната различна гледна точка и не особено добрият английски определено освежават атмосферата не само в книжарницата, а и в малкото градче. Не липсват и много забавни срещи (и конфликти) с ексцентрични клиенти, коментари на книги и разкази за приятели, за самотни стари хора и колекционери на книги. Както и за вълнението, пораждано от редки антикварни издания и чара на живота сред една затворена и като че ли изолирана от света общност.

Впечатленията

Изповедите на един книжар (корица)

„Изповедите на един книжар“ се чете леко, бързо и лесно.

Структурата в стил дневник прави романът подреден и ненатрапчив, защото Битъл се старае да разкаже деня си стегнато и кратко, но, разбира се, без да пропуска важните събития.

Като например, когато симпатичните му служителки закъсняват за работа, хитро се опитват да се измъкнат от досадни задачи или се оплакват от него във Фейсбук страницата на книжарницата. Или когато стане объркване с онлайн поръчките. Или когато кандидат-продавачи искат нереални суми, за да се отърват от старите книги в библиотеката си, а кандидат-купувачи се опитват да се сдобият с нещо интересно за без пари. Най-любими са ми тези, които търсят нещо, но не знаят точно какво (хайде сега дружно да признаем и ние колко пъти сме търсили в Гугъл един филм или една песен, такива – много интересни – но за какво бяха и как се казваха?! :D ).

Въпреки забавната си страна, новата книга на Битъл повдига и важни, но тъжни въпроси, за ролята на книгите в живота ни. За риска търсенето на хартиени книги да се стопи, за липсата на интерес към ценните творби, за комерсиализацията на вкусовете, както и за отношенията и уважението между хората. Вдъхновяващото обаче е, че въпреки всички трудности, благодарение на този ентусиаст-книжар, ние разбираме, че макар и на пръв поглед незабележим, пламъкът на културата в обществото не е угаснал.

Ще завърша с един на пръв поглед недостатък на творбата, който може да се разгледа и като нещо положително от по-любопитните фенове (или хора, които искат да научат повече за Шотландия, защо не). За мен беше малко трудно да оценя отношението на автора към различните споменати в дневника книги, тъй като по-голямата част от антикварните за онзи регион творби за мен бяха напълно непознати. А и по тематиката и заглавият ми звучаха като такива, за които трудно може да се намери особено много информация онлайн. Което не означава, че няма да разпалят нечии интерес. Прочетете!

Избрани цитати

Странно е, че шотландците имат репутация на стиснати хора.

  • Доколкото се простира моят опит, шотландците са крайно щедри и твърдя честно, че не мога да си спомня кога за последен път шотландец се е пазарил с мен за цената на някоя книга. Американците също обикновено не оспорват поставените от нас цени.
  • Бакстър е удивително точен в тези свои описания на поведението на клиентите. Бъбривците, за които говори той, все още се навъртат в книжарниците до ден днешен и се съмнявам, че работещите в други търговски обекти имат възможността да се възползват от тяхната мъзрост в такива обилни дози. Трудно е да се прецени защо ние, които работим в книжарници, сме жертви на тези хора. В определени обстоятелства може и да е интересно да слушаш как някой говори за ядрени реактори в продължение на четиридесет и пет минути, но тези обстоятелства не възникват, когато си на работа…
  • Действително, като че ли съществува тенденция в книжарниците да се случват подобни интересни неща – не откриване на книги, за чието съществуване не си подозирал или такива, каквито търсиш от години, но и срещи от този тип с хора. Често клиенти, които не са местни жители, се натъкват в магазина на хора, които познават от другаде. Неволно съм дочувал десетки разговори в този смисъл.
  • Малко преди пет часа един посетител се обърна към Ники със следния въпрос: Търся една книга. Не знам какво й е заглавието, но я четох като ученик и в нея ставаше дума за коала, която постоянно краде конфитюр. Имате ли я?

Малко за автора

Шон Битъл е собственик на най-голямата независима книжарница за книги втора ръка в Шотландия, която се намира в града на книгите Уигтаун. Когато не работи сред 100,000 книги в своята книжарница, той обича да се отдава на хобитата си – подслушване на клиенти, качване на смешни видеа в YouTube и стрелба по Киндъли на открито. Можете да разгледате уеб страницата на книжарницата тук – https://www.the-bookshop.com/

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева.

Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции.

И от онези, които събират усмивки“, както казва тя. Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук