Пъстрият кинофорум гали всички сетива на зрителите си с представянето (и възможността да опитат) характерни традиции и вкусове.

В рамките на 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR, ще бъдат организирани 6 официални вечери.

кадър от „Старият град”

На 15 януари в Дома на киното ще бъде официалната вечер на Република Азербайджан, по време на която ще се състои премиерата на филма „Старият град”, а посланикът на страната у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова лично ще поздрави зрителите в залата.

Старият град е свидетел на невъзможната любов между красивата Арзу и Рафаел, два пъти по-възрастен от нея, син на учителката й по пиано. Мъжът е ветеран от войната в Карабах и години по-късно кошмарите от бойното поле все още са пред очите му. Обществото отказва да приеме странника, но Арзу е готова да жертва семейството си и приятелите си, за да бъде близо до Рафаел.

Ден по-късно ще се пренесем в света на Индонезия с прожекцията на филма „Моята вселена”, а във фоайето на Дома на киното ще бъде разположена изложба с фотоси от страната.

„Моята вселена” представя живота на Акила, която мечтае да стане астронавт. Главният виновник за това решение е дядо й, който е астроном и прекарва дълго време с внучката си разсъждавайки за небето и звездите. Съученичката на Акила – Джун, също се интересува от космоса и двете често изпадат в спорове. Мечта и на двете момичета е да посетят тренировъчен център за астронавти. Всяка една от тях решава да създаде влог, където да споделя знанията си с други заинтересовани.

кадър от „Да откриеш Витлеем”

На 17 януари ще се състои Официалната вечер на Палестина и премиерата на „Да откриеш Витлеем”, който ще бъде представен от посланика на държавата у нас Н. Пр. Д-р Ахмед Ал Мадбух.

Режисьорката Лейла Сансур се завръща в родния си Витлеем, за да заснеме филм за града, който е напуснала преди много години. Филм в памет на своя баща, основател на университета във Витлеем и един от най-уважаваните граждани.  С камера в ръка и стария семеен автомобил, Лейла преоткрива красотата на своя роден град, запознава зрителите със сложната и тежка история на Витлеем, споделя спомените на местните и търси решение за бъдещето на свещения град.

кадър от „Приказният замък”

На 24 януари ще бъде премиерата на новия филм на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък”. По време на събитието посланикът на Ислямска Република Иран – Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули, ще приветства зрителите, които ще имат възможност да опитат ирански сладкиши и чай, приготвен по традиционна иранска рецепта.

„Приказният замък” разказва за Джалал, който трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.

кадър от „Тя е мъжът, той е жената”

Вечерта на Индия ще бъде на 28 януари, когато ще се състои прожекцията на индийската комедия „Тя е мъжът, той е жената”, представена от Н. Пр. Пуджа Капур, а преди това зрителите ще пият масала чай и ще имат възможност да се разкрасят с традиционното рисуване с къна.

„Тя е мъжът, той е жената” представя историята на Кабир и Кия. Той е отличник на курса по бизнес администрация и всяка фирма би се гордяла той да е в екипа й, но симпатягата е заклет домошар и си мечтае по цял ден да домакинства. Тя е амбициозна млада дама, която не си представя да прекарва дните си вкъщи, а се вижда като преуспяла бизнесдама. Съдбата среща Кабир и Кия и двамата решават да сключат брак, като Кабир се грижи за дома им, а Кия изкарва прехраната на семейството. Но всичко се обърква след като Кабир става медийна знаменитост след твърдението си, че мъжете са по-добри домакини от жените.

Фестивалът Sofia MENAR ще бъде закрит на 30 януари от Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко в България, с премиерата на мароканския филм „Кеф”.

Нуфал е 20-годишен младеж, за когото наркотиците и алкохолът са много по-важни от семейството и уроците. Родителите му правят всичко, за да вкарат сина си в правия път, но той им се отблагодарява като им представя бъдещата си съпруга – 15-годишната красавица Суад. Нещата съвсем се объркват, след като Нуфал влиза в затвора, а Суад забременява.

Sofia MENAR стартира на 14 януари и продължава до 30 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, кино Влайкова и Чешки център – София, както и в Lucky Дом на киното в Пловдив, Фестивален и конгресен център във Варна и библиотека Захарий Княжевски в Стара Загора.

Още за Sofia MENAR 2020

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук