Обединени чрез изкуство (плакат)

Дати: 15 и 16 март
Час: 10:00 – 17:00 ч.
Място: Галерия „Сердика“
Модератори: Яна Генова и Нели Стоева

На 15 и 16 март от 10 ч. до 17 ч. в галерия „Сердика“ (Женски пазар) ще се състои първият етап от проекта „Обединени чрез изкуство“.

Двудневният форум ще постави началото на събиране на колекция от артистични практики за работа с различни общности, за интегрирането и по-интензивното участие на разнородни групи в културните процеси на града.

Обединени чрез изкуство

Първата част от по-мащабната инициатива включва конференцията в средата на март, в която участие ще вземат български артисти и културни оператори, които чрез творческа дейност правят опит да компенсират различни видове социално неравенство, да премахнат фокусирането върху етнически, религиозни, социални и физически различия.

Специалните гости Алексис Джонсън и Мег Бадорек-Мишчук от Великобритания  ще бъдат основни лектори. Те ще представят опита си в сферата на приобщаването и работата с различни общности.

Мег Бадорек-Мишчук е сред ръководителите на Middle Child Theatre, чиято типична дейност е да разширява театралното преживяване до пълния комфорт на аудиторията. В техните представления публиката може да действа напълно свободно по време на това, което трупата определя като гиг-театър.

Алексис Джонсън е част от екипа на артистичната група Walk the Plank, която близо 30 години създава градския парад в Манчестър и събира на едно място художници, театрални артисти, пиротехници и инженери, включвайки представители на различни местни общности.

Срещата през март в София ще се превърне в своеобразно отворено пространство за споделяне на идеи и опит, в което всеки от участниците ще разкаже повече за специфичния си подход, за практическите техники, за предизвикателствата, за конкретните ефекти и ползи.

Проекти, свързани с деца в риск, възрастни хора, мигранти, малцинствени групи, хора в неравностойно положение и местни общности ще представят:

Заключителният етап на „Обединени чрез изкуство“ ще бъде създаването на „пътеводител“ за разнообразните практики на работа с отделни общности в България и Европа. Подобна карта ще даде по-широка видимост и ще освети някои добри примери, които спомагат повишаването на толерантността в обществото. Пътеводителят ще бъде представен през май и ще бъде достъпен онлайн.

За някои то участниците сме ви разказвали, с други нямаме търпение да се запознаем:

Пълним детските джобове с приказна магия – на премиерата на “Джобни чародейства”

Артистичният експеримент PURE – шанс да вземем участие в инсталация, съчетала съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук