Между 28.05. и 02.06. за втора година в София ще се проведе Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

втори Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Форумът ще се състои успоредно с традиционния Пролетен базар на книгата. Домакин на събитията е НДК, а мястото на срещите с гостите – Мраморното фоайе.

Във фокуса на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи е да се създаде неформална атмосфера, в която децата и младежите да се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници.

Да се обособят условия за образователно-артистични кампании с цел насърчаване на четенето и въображението сред подрастващите. Децата да получат свободен, неограничен достъп да литературни събития, срещи с писатели, творчески ателиета, да посетят театрален спектакъл и да се насладят на изложба.

Акценти от програмата на втория Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Събитията, предложени от тазгодишната програма на фестивала, обхващат широк спектър от теми, обърнати към подрастващи в различни възрасти и сфери на интереси.

Изложба

Изложба, посветена на майстора на детската илюстрация Любен Зидаров ще се открие на 28-ми май от 10.30 часа. От началото на 50-те години на 20-ти век до сега големият артист е илюстрирал над 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: „Приказки на Шехерезада”, „Островът на съкровищата”, „Андерсенови приказки”, „Том Сойер” и др.

Ателие

В съботния 1-и юни от 10:15 ч. заедно с Велиана Симеонова от блога „Двама с мама“, отправяме покана към малките читатели и техните мами, да се присъединят към нашето пъстро ателие по изработка на обложки за книги в Международния ден на детето. Във веселата компания на Том Сойер, пирати и приказни герои, въоръжени с моливи и усмивки, ще сътворим уникални обложки за любимите си детски книги, вдъхновени от кориците, рисувани от Любен Зидаров.

Фотография

„Тайните на студийния фотографски проект”, събитие, организирано от издателство „Знаци”, цели да запознае в детайли с работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев. Своеобразен гид на срещата ще бъде Георги Папакочев, синът на изявения майстор на кадъра, а за публиката е предвидена прожекция на фотографски илюстрации и техники, както и ще бъде представена най-новата книга-албум „Паметта на светлината”, включваща над 340 образа на видни българи от всички сфери на изкуството. Събитието е на 2-ри юни от 12.00.

Театър

Театралното предложение към публиката на фестивала е сценична интерпретация на произведението „Карлсон, който живее на покрива” в изпълнение на Театър „Карлсон”. Датата и часът за срещата на децата с чудния свят на ексцентричния герой на Астрид Линдгрен е 30-ти май от 12.30 часа.

Среща с български и чужди писатели

Другият основен акцент в програмата на фестивала са срещите с български литератори и чуждестранните им колеги. Сред ключовите между тях са:

  • „Майсторския клас по творческо писане с Петя Кокудева”(2-ри юни, 13.30), представено от издателство „Жанет 45”;
  • разговор, организиран от издателство „Фют” с Цвета Брестничка, председател на Асоциация Родители (29-ти май, 10.30);
  • среща с илюстратора Борис Стоилов, представено в програмата от издателство „Хермес” (2-ри юни, 11.00).
  • среща с Алесандро Гати, писател, преводач и сценарист от Италия, получил широка популярност със серията си истории за Шерлок Холмс (29-ти май, 11.30);
  • среща с Бьорн Суртлан от Норвегия: публицист с диплома от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри (30-ти май, 10.30);
  • среща с Макис Цитас от Гърция, признат като автор на една от най-добрите гръцки книги за деца – „Бездомният Костас” (28-ми май, 13.00);
  • среща с Гюдрюн Скретинг от Норвегия, отличена с наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата (31-ви май, 11.30).

Среща с влогъри

Друга покана към гостите на фестивала е срещата с любимите влогъри и автори на тийнейджърите – Стан и Стефи на 1-и юни от 12,00 ч. В рамките на „Магия или наука” чрез игра и експерименти ще бъде представена новата книга на Стан.

Някои от любимите ни миналогодишни срещи:

Жил Парис: Аз съм контрабандист на емоции (интервю)

Сесар Майорки: Децата са въображение и фантазия в най-чиста форма (интервю)

Радостина Николова: Детските книги са ценен проводник на сериозни теми (интервю)

Юлия Спиридонова: Още подслушвам децата за вдъхновение. Но понякога ме хващат (интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук