„Влезте във вътрешния ми свят!

Пристъпете в Metamorphosis Zoetrope – машина във формата на пашкул с човешки размер, която съживява метаморфозата на пеперуда…“

Призивът е отправен от талантлив холандски артист. Само по себе си, изграждането на чудната машина прилича на метаморфоза – идеята хрумва на Veerle Coppoolse след като контузва гръбнака си при катастрофа с парапланер.

По това време младата жена вече работи по проект, в който иска да изобрази превръщането на невзрачните пашкули в красиви пеперуди, но след като вижда снимките на контузения си гръбнак, разбира в какво иска да превърне личното си нещастие.

„Бях шокирана от красотата на костите – чисти и елегантни остатъци от живота. Как са се развили във форма, която перфектно допълва функцията. Вдъхновена съм от това как организмите в природата се развиват по начин, по който красотата и функционалността се допълват взаимно: красотата на човешките тела, функцията на крилата на пеперудата. В машината ми можете да видите еднакво елегантни и функционални форми, както органични, така и геометрични. Всеки елемент има функция..“.

Преди да се превърне в машината, която е днес – обикаляща различни фестивали и изложения и събираща любители на всякакви изкуства и предизвикателства около (и във) себе си, Metamorphosis Zoetrope е ръчно изработен, фин зоетроп от хартия:

Макетът е нужен на Veerle, за да организира различни кампании по набиране на средства за създаването на машината, но сам по себе си е произведение на изкуството.

А крайният резултат е удивителен. Хартиените скулптури в зоетропа са черни, бели и сиви, като стар филм от времето, когато техниката е била изобретена. „Изборът за тези нюанси произтича и от депресията, през която преживявах, когато започнах този проект“, споделя авторката му и допълва:

„В завършената машина обаче исках не зоетропът да се върти, създавайки аналогова анимация, каквато е оригиналната техника, а обратното – пристъпилите в Metamorphosis Zoetrope да я завъртат с движението си около 3D зоотропа.

Метаморфозата се случва, толкова дълго, колкото се движат и хората“.

Снимки, видео и допълнителна информация: Veerle Coppoolse и Metamorphosis Zoetrope в Instagram, Facebook, YouTube
Източник:
This is Colossal

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук