от Изложбата "Свързани със земята"
Dani Jacob, What I always wanted to tell you, 2016

Българо-немският артистичен проект се случва на две локации в София – в Гьоте-институт и в Националния музей „Земята и хората“, от 28 август до 20 септември т.г.

СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата.

Младата немска кураторка Мари Химерих пристига в София за първи път през 2018 г. като резидентка в международната кураторска програма „КЛИК“. Наред с различни музеи и галерии в столицата тя посещава и Националния музей „Земята и хората“. Той я впечатлява не само със своята забележителна колекция от кристали и минерали, но и с архитектурата, начина на излагане на експонатите и, не на последно място, с концепцията да изследва връзката на човека със земята. Именно от тук възниква и изложбата „Свързани със земята“.

Проектът изследва естетическите, психологически, политически и икономически връзки на човек със земята – от митологията и предклонението пред природата, през полезните изкопаеми, до културното наследство и пластовете история. Тези теми обединяват работи на осем български и германски художници, някои от които са специално създадени за изложбата. От българска страна в нея се включват Албена Михайлова, Димитър Шопов, Мартина Вачева и Радостин Седевчев. За първи път в България ще бъдат представени и творби на немските художнички Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Ани Шулце и Нико Йоана Вебер.

Димитър Шопов, Мустанг, 1988

Основната част на изложбата ще бъде в Гьоте-институт България, а в музея „Земята и хората“ всеки ден между 16 и 18 ч. ще може да бъде видяна и видеоинсталацията „Марказит“ на немската художничка Нико Йоана Вебер, за която през 2014 г. тя печели награда за най-добър филм (Fiction Film Award) от фестивала Blicke в Рур, Германия.

Първата прожекция на филма с представяне от кураторката Мари Химерих ще бъде в сряда, 28 август, в 17 ч. Непосредствено след това, в 18:30, ще бъде открита и изложбата в Гьоте-институт. „Свръзани със земята“ ще може да бъде вядяна в Гьоте-институт и музея „Земята и хората“ до 20 септември.

Ani Schulze, Tongue, 2019

Кураторката за изложбата Свързани със земята:

„СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА: Приказки за човека и природата“ обединява творби на художници от Германия и България, които се занимават с естетическите, политически, екологични и психологични аспекти на природата и природните пространства.

Изложбата възниква в рамките на кураторската резиденция КЛИК и е вдъхновена от посещението на кураторката Мари Химерих в софийския музей „Земята и хората“, който е открит само няколкото години преди разпадането на Съветския съюз с идеята да представя на публиката богато разнообразие от минерали, намерени в България и по света. Специално създадените презентационни структури за кристалите и скалите, някои от които с човешки ръст, показват внимание не само към гео-историческата значимост на експонатите, но и към тяхната висока естетическа стойност. Стенописи пък разказват за универсалната връзка между човека и земята и дават началото на верига от асоциации – от традициите на космологичната мисъл, през влечението на изкуството към геоложките форми и материали до идеологическото и икономическо изчерпване на природните ресурси.

Ако освен това вземем предвид значението и културната стойност на подземните природни богатства – включително обвити в митове златни съкровища или пластовете археологически находки – за националното съзнание на България,

връзката между утаената история и човешката цивилизация може да бъде интерпретирана и политически.

Как средата и природното пространство в географско отношение се отнасят към идеите за (индивидуална, колективна, национална) идентичност?

В много от изложените творби референтна точка е човешкото тяло: като естествена пресечна точка с материалността на земята, като сетивен център на интуитивна или географски ориентирана връзка с околния свят или естетическо изразно средство.

Tolia Astakhishvili, Earthbound

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук