„Биографиите ни“ е мотото на Седмица на скандинавското кино 2019

След големия успех на предишните две издания, тази година ценителите на доброто европейско кино ще се радват на 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия.

филм от Седмица на скандинавското кино 2019

Началото на фестивала предстои на 22 септември от 19:00 с прожекция на филма „Приказка за Астрид“ (по действителната и малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче, а и на шведската писателка Астрид Линдгрен).

Още в 17:30 всички зрители са поканени са донесат любимите си детски книги и да ги споделят на по питие в CUSH.Bar-a в Дома на киното. Събитието се организира в партньорство с фондация „Детски книги“.

кадър от „Къщата, която Джак построи

Вечерта ще продължи в 21:30 с противоречивия последен филм на Ларс фон Триер, копродукция на Дания, Швеция,Франция и Германия. САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието му като сериен убиец. Филмът е само за най-смелите, а в ролите гледаме Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман и др. В „Къщата, която Джак построи“ звучат изпълнения на Дейвид Бауи, Глен Гулд, музиката на Вагнер, Бах…

кадър от „Ако ме напуснеш, ще те убия

На 23 септември от 17:00 гледаме датския „Ако ме напуснеш, ще те убия“ – вълнуващата любовна история на една балерина. В ролите са Густав Скарсгард и Даника Курчич, както и великолепната балерина Астрид Елбо.

Върховете и паденията на една съвременна жена и нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание във филма ще бъдат допълени от специалното присъствие на д-р Бонка Матова – дългогодишен преподавател по класически балет и характерни танци в Националното училище за танцово изкуство и настоящ преподавател по балетна педагогика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Катерина Петрова – прима-балерина в Софийската опера и балет.

В 19:00 е ред на „Тайният живот на Вера“ на режисьора Тонислав Христов, който лично ще го представи.

След световна премиера на Sundance Film Festival и участие на десетки международни фестивали, сред които Berlinale и Документалния конкурс на София Филм Фест,  „The Magic Life of V“ идва съвсем навреме, за да ни провокира и размисли.

Според мен българските зрители трябва да го гледат заради няколко проблема, които се разискват във филма.

Единият от тях е проблемът за алкохолизма, тъй като голяма част от живота на Вера е белязан от нейния алкохолизиран баща и как тя се справя с тези проблеми“, споделя операторът Александър Станишев.

Съсценарист на филма е Любомир Цветков, композитор – Петър Дундаков, а сред продуцентите – Андреа Станоева. Втората прожекция на филма е на 29 септември от 20:00 в Кино Култура отново в присъствие на екипа.

„Айло – Одисея из Лапландия“

Официалното откриване на „Седмица на скандинавското кино в присъствието на дипломатически представители и гости е на 24 септември от 19:00 със специална финландска вечер (от 1-ви юли Финландия пое функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС). Филмът е АЙЛО: ОДИСЕЯ ИЗ ЛАПЛАНДИЯ – прекрасно филмово приключение за цялото семейство. Следваме пътя на един малък див елен, неговото порастване и събуждането му към дивия свят. Заснет в удивителната и непокътната арктическа Лапландия, филмът предлага поглед, невиждан досега. 

кадър от „Чудо

За втора година специален гост в програмата на фестивала е Литва, а в посветената на прибалтийската държава вечер на 25 септември от 19:00 ще гледаме първата българо-литовско-полска копродукция – филма „Чудо“ .

Парадоксалната трагикомедия „Чудо“ на режисьорката Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов имаше своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто в престижната програма “Discovery”. „Геополи“ е българският копродуцент на филма в лицето на Павлина Желева.

кадър от „Какво ще кажат хората“

В оставащите дни от фестивала предстоят две норвежки вечери с филмите „Какво ще кажат хората“ (26 септември, 19:00) и „Изборът на краля“ (28 септември, 18:00), който бе норвежкото предложение за Оскар за чуждоезичен филм през 2017 г.

кадър от „Изборът на краля“

Предстоят още и шведска вечер с вълнуващия „Градинската алея“ (27 септември, 20:45), както и датска вечер с филма „Зимни братя“, носител на Награда за най-добра мъжка роля за Elliott Crosset Hove от фестивала в Локарно ’17.

кадър от „Градинската алея“

Съвместно с издателство „Колибри“ и фестивала „Master of Art” на 28 септември от 16:30 ще покажем и филма „Да сънуваш Мураками“ на датския режисьор Нитеш Анджаан, ще поговорим за книгите на един от любимите ни японски автори и ще се подготвим за предстоящата премиера на корейския „Изпепеляване“ / „Burning” в рамките на фестивала „Синелибри“ по мотиви от разказа „Горящият хамбар“ на Харуки Мураками.

кадър от „Да сънуваш Мураками

На 29 септември от 16:15 гледаме и първия англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски (миналогодишното издание на фестивала показа предишния му “Tom of Finland”) – амбициозен и по американски привлекателен проект за огромната фигура на писателя Дж. Р. Р. Толкин.

Абсолютният фаворит на публиката по време на изданието ни през 2017 г. – датският „Историята накратко“ с участието на Трине Дирхолм – ще има специална прожекция на 28 септември от 22:00. Преди две години залата на Дома на киното не успя да побере всички желаещи да го гледат, затова предлагаме втори шанс. Именно той ще открие и пловдивското издание на фестивала на 20 септември от 19:00 в Лъки Дом на киното.

кадър от „Историята накратко

Седмицата се организира от Посолство на Кралство Дания,  Посолство на Финландия, Посолство на Кралство Швеция, Посолство на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, Генерално почетно консулство на Кралство Норвегия и Почетно консулство на Република Литва в България със съдействието на Дома на киното.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук