На 5 октомври 2019 г. кино-литературният фестивал CineLibri отваря врати към магичното пространство на Петото измерение. В продължение на 15 дни публиката ще има изключителната възможност да гледа филмови адаптации по свои любими произведения и автори.

CineLibri 2019 ще отбележи 50 години от кацането на Луната и 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от раждането на германския натуралист и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от раждането на Хорхе Луис Борхес. Феновете на киното и литературата ще могат да видят прожекции на 55 различни заглавия. Публиката ще е свободна да се изгуби в уникални и любопитни сюжети в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

Част от дългия списък с тазгодишните филми ще е френската адаптация „Клер Дарлинг“ с режисьор Джули Бертучели. В главните роли ще видим Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Алис Тальони и др. Продукцията е базирана върху забележителната книга на Линда Рътлидж Стивънсън – „Последната разпродажба на Фейт Бас Дарлинг“.

Джули Бертучели ни показва какво се случва с жена, на която и остава един ден живот. Това е от онези сюжети, които те поглъщат изцяло и оставят следа в съзнанието. Изящната Катрин Деньов, известна още като „кралицата на френските филми“, е все така пленителна и в „Разпродажбата“.

В малкото село Вередерон Ойз настъпва първият ден от лятото. Клеър Дарлинг се събужда убедена, че това ще е нейният последен ден живот. Решена да се отърве от всичко, дори от най-ценните си вещи, тя организира градинска разпродажба. Клеър Дарлинг е емоционално срината и отчаяна. Лудостта й принуждава нейната дъщеря Мари да се върне у дома. Историята става истински вълнуваща, когато се разбира, че двете не са се срещали цели 20 години…

Публиката ще стане свидетел на трудностите, през които преминава една възрастна жена, принудена да се бори с деменцията. Забележителните творби, които Клеър Дарлинг притежава, са се превърнали в бреме. Колекцията й включва картини, редки часовници, артефакти, направили дома й музей.

Обсебена от тях самата тя се превръща в една от вещите. Клеър, разкъсвана от чувство за вина, изпада в депресия и се затваря в себе си. Джули Бертучели представя обстоятелствата, довели до това състояние, по един неповторим и чувствен начин. Клеър Дарлинг е изключително привързана към ценните си притежания до момента, в който се убеждава, че денят на смъртта й настъпва утре. Нейните действия стават нелогични и силно притеснителни.

В тази кинопродукция ще успеете да видите Катрин Деньов в необичайна роля и различна светлина. За разлика от нейни предишни героини, представяни на екран, сегашната  притежава значително по-голяма дълбочина и усложненост. Киноизкуството за пореден път ще разгледа темата, свързана с менталните проблеми, предизвикваща любопитство у зрителите. С разгръщането на сюжета семейният конфликт ще нараства все повече, а интересът ще се задълбочава.

Впечатляващ филм за зависимостите на човека към материалното, за загубите в света на хората. Ценни ли са скъпите вещи, колкото взаимоотношенията с най-близките. Отговорите ще получите на фестивала CineLibri 2019 със сантименталната история за живота на Клер Дарлинг.

Автор на статията: Косара Йорданова

Още за CineLibri 2019

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук