Българската рок група „Krekhaus“, която ще представи първия си албум на 18 юли в „Маймунарника“, пусна водещия сингъл „On the Hidden Tracksонлайн и по радиото

Krekhaus пусна първи сингъл от нов албум (кадър от видеото)

Основана през 2014 г., рок групата „Krekhaus“ се впуска в усърдно създаване на авторска музика в цял спектър от настроения – от подходящото за големи сцени и усилватели, до акустични изпълнения в задушевната обстановка на малки клубове.

В музиката на „Krekhaus“ се усещат влияния от много жанрове, сред които фънк, соул, блус, психеделичен рок и джаз, а границите между тях съществуват, само за да бъдат отхвърлени.

Необичаен е и подходът при създаването на албума, който е записан от цялата банда в студиото заедно, за разлика от предпочитания сред музикантите начин всеки от групата да записва своята партия поотделно.

Много от рок записите вече се продуцират като електронна музика – с метроном, еднакво, равно и съответно сухо, споделят „Krekhaus“. Китаристът Явор Недев споделя:

„Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“.

Бандата целенасочено бяга от твърде китарното звучене и дългите сола, защото според тях за съвременната публика това е скучно – китарата не е модерен инструмент, а публиката търси спонтанност и допълване, вместо открояване на един член от групата.

Въпреки това заветът на великите блус китаристи прозира в няколкото сола на Недев, добре балансирани от съответстващи сола на баса, барабаните и вокала.

Каченият в Youtube сингъл е придружен от текста на песента, подканващ към дискусия. „Не искаме да ограничаваме интерпретацията на текста единствено до начина, по който е бил написан, а да отворим поле за индивидуален прочит на всеки слушател. Всеки може да открие нещо различно в него,“ обяснява басистът на „Krekhaus“ Явор Милчев.

Това е техният стремеж от началото, отразен в солидната доза импровизация в концертите им на живо. Споделят, че имат доверие помежду си и са откровени в общуването си един с друг, с надеждата това да вдъхнови и публиката да е откровена в своето.

„Един от критериите, по които преценявам, че един концерт се е получил, е когато изляза след края и видя хората да си говорят на групички.

Никой не гледа в телефона си, дори хора, които са се запознали на концерта. И ако тази искра продължи един-два часа, за един кратък момент светът е по-хубаво място. За един момент ставаш човек, който е слушал музика, говорил си е с други хора, за малко няма бариери в общуването“, казва Явор Недев.

On the Hidden Tracks

За „Krekhaus“

Krekhaus

Явор Недев и Георги Велинов се запознават случайно, чрез общи приятели, през лятото на 2014 г. в София.

Разбират се някой път да посвирят заедно.

Втория път, когато това се случва, прекарват две седмици в квартирата на Георги, без да я напускат, в писане на музика. В края вече имат няколко парчета.

Двамата започват серия от акустични участия, но пълни с идеи за бъдещето, търсят и още музиканти.

Запознават се с Явор Милчев по време на негово акустично изпълнение заедно с певицата Ния, когато Явор Недев спонтанно и без покана се присъединява към двамата музиканти, свирейки на кахон.

Въпреки първоначалното си раздразнение от случката, Явор Милчев се свързва с „Krekhaus“ и сам пожелава да се включи в бандата, след като чува една от вече написаните им песни. Предлага и барабаниста Пеньо Гочев.

Бандата започва редица от участия в софийски клубове, както и на няколко големи фестивала, сред които „София диша“ и „Капана Фест“.

Имат и три големи колаборации: групата е подгрявала за „Остава“, била е част от лейбъла Homeovox, а през април 2018 г. е лично избрана от австрийското пауър трио Mother’s Cake, за да подгрява на софийския им концерт по време на европейското им турне.

В края на 2016 г. Пеньо внезапно напуска бандата, за да се фокусира върху следването си и други проекти. Това оставя бандата в тежък шестмесечен период на несигурност и въпреки няколкото малки участия, времето не е щастливо.

През април 2017 г. обаче към групата се присъединява барабанистът Матей Христосков, с когото те се познават от съвместни джам сесии в миналото. След няколко участия новият състав се закрепя и с нова надежда през октомври същата година записва материал за първия си албум.

Името на бандата е сменено от „Krekhaus Jam“ на „Krekhaus“. Бандата е категорична, че не дели музиката по стилове, а по качество, както и че

няма музика за младежи или музика за възрастни хора – има хубава музика и тя е за всички.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук