От 20 до 30 април в София ще се проведе 11-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

"Антистатик" (програма, билети и акценти от Българската танцова платформа и Международната програма)

След повече от 10 години съществуване и над 100 показани представления на артисти от 5 континента, една от най-устойчивите и разпознаваеми инициативи в сферата на съвременните изпълнителски изкуства в София и страната, обявява артистично „извънредно положение“.

Инициаторите на фестивала, Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, го описват така: „Светът, в който живеем, настоява, че „извънредно положение“ значи заплаха, страх, тероризъм и контрол. Но в измерението на „Антистатик“ наложените отвън норми автоматично спират да важат. Затова

за нас „извънредно положение“ означава, че заграждаме територия, в която разместваме правилата и освобождаваме повече място за съвременно изкуство.

Отделяме и ново пространство, за да се случи първата за фестивала “Българска танцова платформа”.

Българска танцова платформа

В рамките на четири дни, от 27 до 30 април, пред българската публика и специално поканените международни гости ще бъдат представени 13 представления – едни от най-успешните и интересни продукции от последните години.

Техните автори са сред най-активните български артисти, работещи в полето на съвременния танц и пърформанс. Между тях има както млади артисти, така и доказани хореографи, колективи и компании.

Програмата на първия ден започва с „AVOIDING deLIFEath“ на утвърдения Иво Димчев и завършва с неговия концерт „LIVE Concert“.

С Иво Димчев вече ви запознахме тук:

Иво Димчев: Обичам да предавам себе си, да изменям на всичко, дето има претенцията, че е адски важно и сакрално

Между двете изпълнения публиката е поканена да се запознае с работата на младия хореограф Марион Дърова „Мейнстрийм“, както и да се наслади на бурлеск пърформанса „Неон“ на Гараж колектив (Жана Пенчева, Александар Георгиев и Ирена Цветанова).

На 28 април гледаме движенческия пърформанс „Голем“ на Анна Данкова, представлението „FLAPSƎ“ на хореографа Живко Желязков и провокативния пърформанс „shamebox“ (с награда Икар 2018 за съвременен танц и пърформанс) на Ива Свещарова и Вили Прагер.

Третият ден от програмата и Международен ден на танца, 29 април, „Българска танцова платформа“ ни среща с Асен Наков, Филип Миланов и Ангелина Гаврилова, чиито проекти съставят „Вечер на младите хореографи на Балет „Арабеск“.

Следват представлението „Синхроничност“ на Станислав Генадиев и „Мадам Кифлá“ на Мирослава Захова.

30 април е денят за запознанство с „Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение“ на хореографа Стефания Георгиева и „Саломе“ на Мирослав Йорданов.

Програмата и цялата Платформа приключват с последната работата Галина Борисова „Историята на вчерашния ден“.

Международна програма

На 20 април международната програма на „Антистатик“ започва пищно с четирите сола, съставящи „В почит към…“ на легендарния танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс (САЩ/Франция), носител на престижната награда на Обществото на театралните автори и композитори за цялостно творчество SACD Choreography Prize, който идва за пръв път в България.

Воден от нестихващото си любопитство към преувеличеността и еротичността на кабарето и мюзикхола, той се поставя на мястото на личности с решаващо влияние върху историята на модерния танц – Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард – и им отдава своя запомнящ се сценичен трибют.

Следва вълнуваща среща с обещаващия хореограф Ури Шафир (Израел), доскорошен танцьор в световно известната компанията „Batsheva”, с артистичен директор Охад Нахарин, създателят на движенческия език „гага“.

„Хабитат“, представлението с което Шафир гостува на фестивала, ползва за отправна точка думите на американския авангардист Робърт Бари „за мен нищото е най-мощното нещо на света“ в опит да изрази онази неуловима зона на мимолетност, която сякаш е „истински живото“ в едно сценично изпълнение.

На 24 април друг бързо набиращ международно признание хореограф, Бенжамeн Бертран (Франция), ефирно пренася на сцената движението на вятъра с „Пориви“. За да го постигне са му достатъчни мъж, жена, вентилатор и осезаемият полъх на въздуха, който ги свързва.

Всичко останало е флуидност и неспирно вълнообразно движение.

На следващия ден, 25 април, програмата мощно ни завръща в собственото ни съвремие с изследването върху авторитарния характер „Опиянение и гняв“ на известния с работата си в сферата на медийните изкуства и пърформанса артистичен колектив LIGNA (Германия).

За създаването на тази продукция, която постави началото на сценичния сезон във Франкфурт и предизвика сериозен отзвук, към Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михаелсен, се присъединяват българските артисти Стефан A. Щерев и Емилиян Гацов.

Заедно те изучават нарастващата привлекателност на фундаментализма в Европа и превръщат публиката в главно действащо лице в силно запомнящ се, интерактивен, пърформанс.

Силният финал на международната програма на „Антистатик“ идва с „Жените- чудо“ на хореографа Мелани Лейн (Австралия/Германия) на 26 април. За него тя кани за участие две жени, професионални бодибилдъри, и ги поставя в ситуацията на представление, за да предложи нова перспектива към този така взискателен към тялото спорт, който изцяло го променя. И неизбежно провокира диалог с възприятията ни на категории като „сила” и „уязвимост”, „атлетизъм” и „женственост”.

Билети

Билетите за всички представления в програмата на 11-тото издание на „Антистатик“ вече са в продажба на всички каси в страната на EASY PAY , онлайн на EPAYGO.BG и на касите НДК на преференциални цени в предварителна продажба и по-високи в деня на представленията.

За „AVOIDING deLIFEath“ билетите са на цена 10 лв., а за „LIVE concert“ на Иво Димчев – 20 лв. Комбиниран билет за двете събития – 25 лв.

За „Вечер на младите хореографи“ на балет „Арабеск“ билетите са на цена 10 лв. и 12 лв. Могат да бъдат закупени на касата на Държавен музикален и балетен център.

За представленията „Мадам Кифла“ и „История на вчерашния ден“ в галерия „Етюд“ е необходима предварителна резервация на etudgallery@gmail.com. Вход – с дарения.

Комбиниран билет за представленията от „Българска танцова платформа“, които ще са в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс е на цена 30 лв. Може да бъде закупен на касите на НДК и онлайн на EPAYGO.BG

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук