Лято, джаз, пънк, невероятни изпълнения на живо… Съставките на подобен коктейл, вече 10 години, най-добре разбърква любимата радио платформа “ Аларма Пънк Джаз“.

„Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма за концерт на 18 юли във Второ студио на БНР – отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“, за да честваме заедно 10-годишнината на музикалната радиоплатформа.

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична – за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). Ще има и специални гости на няколко от песните, но те все още са тайна.

Аюуне Суле/ снимка: Arnold de Boer

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност.

Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

Аюуне Суле по време на бекстейдж импровизация в БНР (2017)

Соло на Аюуне Суле в БНР (2017)

Аюуне Суле с групата на Кинг Аишоба в БНР (2017)

Билети

Билети все още има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. До 18 юли (деня на концерта) ще са по 18 лв., а на входа преди самия концерт – по 20 лв.

Препоръчваме предварителната продажба, защото местата в залата са само 80. Вратите на Второ студио ще отворят в 21:00ч., а началото на концерта е точно в 21:30 ч.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук