Всичко за кърменето

Сертифицираният консултант по кърмене Христина Янева-Хедра разяснява жизненоважни за майката и бебето въпроси, свързани с кърменето в книгата си „Всичко за кърменето” (ИК „Сиела”).

Сред темите, описани подробно в наръчника, са какво дава кърменето на детето, колко мляко му е нужно, каква храна и колко е добре да поема майката по време на кърмене, процесът на отбиване и др.

Във „Всичко за кърменето”(със закачливото подзаглавие Или почти всичко, но практично) Янева дава съвети дали е необходимо родилките да се изцеждат след всяко кърмене, дали се дава вода на вече накърменото дете, както и за следващия етап – захранването на кърменото бебе.

Авторката коментира още дохранването и отбиването, като предлага и решения за справяне с трудностите – напр. незасукващо бебе, разранени гърди, прекалено наддаване или пък некачване на тегло при детето и др.

Всичко за кърменето

Христина Янева-Хедра

АХ, ТОВА НОЩНО КЪРМЕНЕ – ИМА ЛИ СТОМАХЧЕТО НУЖДА ОТ ПОЧИВКА?

Като възрастни ние сме разбираемо привързани към проспиването на един солиден блок сън, за предпо­читане около осем часа всяка нощ.

За сравнение, през първия месец след раждането децата се будят често и непредсказуемо по всяко вре­ме на денонощието. През втория месец повечето деца започват да проспиват една по-голяма пауза от около 4-5 часа. На възраст 3-5 месеца има поне една по-голя­ма пауза, но покрай започващото зъбоникнене децата продължават да се будят поне 2-3 пъти нощем. На 6 месеца повечето бебета могат да проспиват 6 часа, но покрай усвояването на нови умения обичайно продъл­жават да се будят често, макар и не всяка нощ. Около годинката 80% от бебетата проспиват по 6 часа, но пак има нощи на често будене.

От това става ясно, че раждането на бебе раз­бива навиците ни за сън за дълъг период, което става причина за умора, напрежение и безкрайни стресиращи опити колкото е възможно по-скоро да се приучи де­тето към ритъм на сън, бодърстване и хранене, който е удобен и подходящ за възрастните.

Когато знаете и разбирате защо първоначално бе­бето спи и се храни по толкова различен от нас начин, ще ви е по-лесно да приемате разликите. Това ще ви позволи по-спокойно да изчакате времето, в което де­тето по естествен път ще е способно да спи по-дълго и да се храни по-рядко. 

Защо бебето спи толкова различно от нас?

При раждането мозъкът на бебето е прибли­зително една четвърт от този на възрастния чо­век и несравнимо по-недоразвит. Много от телес­ните функции са все още незрели, както е незрял и контролът, който мозъкът на бебето упражнява върху тях. Затова в бебешкия мозък непрестанно текат процеси на усъвършенстване и развитие, което изисква постоянна работа. И мозъкът на бе­бето наистина работи непрекъснато – особено по време на сън.

Докато възрастният човек прекарва 80% от вре­мето в състояние на дълбок сън, като се „изключва“ от околната среда, при бебетата 80% от времето мозъ­кът работи и е в състояние на активен сън. Този сън е лек и бебето може лесно да се събуди от шум, от дви­жение или от други стимули около него.

Макар да изглежда много неудобно и непрактично за нас, това лесно будене е вграден предпазен механи­зъм. Времето, в което бебето прекарва в дълбок сън, неслучайно е кратко. Заради все още несъвършената нервна система съществува рискът в тази фаза на съня бебето да „забрави“ да диша и да регулира телес­ните си функции. (Предполага се, че това е една от причините, които стоят зад синдрома на внезапната детска смърт.) Лекият сън позволява дразненията от околната среда да достигат и да стимулират мозъка на детето дори по време на сън. Това многократно на­малява вероятността от проблеми с регулирането – а мозъкът се поддържа постоянно в активност и освен това продължава да се развива, обработвайки тези стимули. 

Защо бебето иска да яде и през нощта?

След деветте месеца на бременността, прекара­ни в ритъм на сън през деня и бодърстване вечер, е нор­мално вашето бебе първоначално да е по-активно и да се буди по-често привечер и нощем.

В утробата постоянното снабдяване с кало­рии не е било проблем и бебето се е хранело непре­къснато през пъпната връв. След раждането обаче то трябва да се научи да се справя с порции храна, последвани от период без получаване на храна. Това е нов ритъм за бебето и то има нужда да свикне и да се приспособи.

Първоначално стомахчето на бебето е все още много малко и не може да побере такова количество храна, което да стигне за продължителен период. „Теч­ната“ диета на бебетата преминава през стомаха и се усвоява за около час – което значи, че бебето отново огладнява доста бързо.

Бебешкият организъм и най-вече мозъкът на бебе­то се изграждат непрестанно и с много бързи темпо­ве, а това изисква гориво (храна). Ние очакваме 3-ки­лограмовото ни бебе в края на първия месец да е 4 кг, т.е. да увеличи теглото си с една трета. За сравнение с възрастните, това би означавало човек с тегло 60 кг да наддаде за 1 месец 20 кг. Ако това е целта ви, то­гава бързо ви става ясно какво е нужно – да се храните много, много често. Бебето прави точно това – рабо­ти над себе си, изгражда тялото и мозъка си и съот­ветно често-често се събужда, за да зареди с нужна­та енергия.

Стомахчето му определено няма нужда от „по­чивка“ – то се изпразва много бързо, а нуждите на де­тето от енергия са големи, така че стомахът му ра­боти на различни от възрастния обороти, съобразени с интензивния растеж при децата.

С порастването нещата постепенно започват да се променят – като отговаряте на нуждите на своето дете денем и нощем, то не хаби енергия да привлича вниманието ви и може да се съсредоточи върху такива фини неща като разликата между ден и нощ.

Може да ви е полезно да прочетете също:

Откъс от “Умно бебе” на Ива Александрова

Откъс от “По-здрави бебета” на Магдалена Пашова (+ 4 рецепти, подходящи за бебета и прохождащи деца)

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (100%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук