От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България (корица)

От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” на Гавраил Гавраилов, Михаил Михов и Весела Николаева ни запознава с интересни факти от тракийското и римското наследство по земите ни в региона, обръща внимание на защитените територии и биоразнообразието и отделя специално внимание на виното и храната в Дунавска България.

В компанията на новата си съавторка – журналистката Весела Николаева – авторите на „Селата в България. Посоки за туризъм и култура” и „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” Гавраил Гавраилов и Михаил Михов тръгват от Видин през Оряхово, Свищов и Русе и стигат чак до Тутракан и Силистра, за да опишат и заснемат най-интересните места по поречието на Дунав.

По пътя си тримата автори се отбиват и през Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград – все места, свързани от векове с голямата река.

От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България

Гавраил Гавраилов, Михаил Михов, Весела Николаева

Река Дунав в долното си течение е толкова мащабна, пространствена и широка, че трудно може да се обозре в нейната цялост. Има сравнително малко на брой панорамни места по

българския дунавски бряг, откъдето може да се видят всичките ѝ разливи, пясъчните коси, островите и човешкото присъствие. Но този простор може да се изживее и в самата река. Тази огромна водна шир си има свой климат, свой собствен мирис и очарование. Неизброими са островите по реката, възникнали от естествените пясъчни наноси или от затлачени потънали кораби. Те са идеално място за гнездене на водолюбиви птици – бяла и сива чапла, корморани, морски орел и много други. През лятото, когато нивото на Дунав спада, изплуват и пясъчните наноси и се ширват километрични плажове от фин пясък. На следващата година тези своеобразни дюни са на друго място – местят се и пътуват, сякаш реката е живо същество.

Пътуването с круизен кораб е един от начините да се види тази красота. В България за съжаление има твърде малко предлагане на подобни пътувания, като става дума за оферти изключително на кораби, плаващи под чужд флаг. На тях персоналът говори на английски или немски език заради преобладаващите туристи от подобни страни. Тези круизи са на база „ол инклузив“ (all inclusive), като единствено тръгването или приключването на круиза е в Русе, а втората крайна точка е в най-масовия случай Виена. Туристите сами трябва да организират и заплатят транспорта си до началната точка на плаването и

след това да се завърнат по същия начин, когато плаването завърши. При тези круизни пътувания по Дунав средната възраст на пътуващите е доста висока (55–60 години). Преди години на мода бяха подобни пътувания за групи от абитуриенти, но сега възможностите за това са по-малко. Единственият български речен оператор е „Дунав Турс“. Той предлага круизни плавания предимно в горното течение на реката, но има варианти и за

делтата. Вече все по-бледнеещи са спомените за корабчетата, които свързваха с редовна връзка Видин със Свищов, Русе и Силистра. Те бяха известни като „метеори“, но от доста години вече не плават.

По-пълноценен е контактът с реката и нейното биоразнообразие, ако предприемете пътуване с каяк! Човек се чувства незначителен в тази огромна водна шир, но и същевременно усещането за приключение е много по-силно. Водната повърхност

понякога е гладка като стъкло, друг път е като развълнувано море, а най-приятна е леко накъдрена с малки фини вълнички. Наоколо често минават огромни ята от птици, по дунавските острови е пълно с гнезда на диви и редки птици, а през есента дори пеликаните от резервата „Сребърна“ тръгват да пътешестват.

Най-добри възможности за организирани спускания с каяци по Дунав има в Русе. В още няколко от по-малките градове по българския бряг на реката също можете да откриете сродни души или клубове с оборудване и екипировка – Видин, Свищов, Тутракан. Традиционно могат да се осъществят и комбинирани турове по няколко реки – Янтра и Дунав, Осъм и Дунав, Искър и Дунав. Може да се организират плажове и пикници на пясъчни острови, наблюдение на птици с бинокли, лагеруване под звездите, опитване на рибни и други местни вкуснотийки.

Тръгнете ли на път към Русе, свържете се с ТД „Приста“ – една от местните организации, които най-много плават по Дунав. „Приста“ – Русе, предлага възможности за еднодневни, двудневни или тридневни водни походи по реките Янтра и Дунав в района на град Русе за групи до 20 човека. В туровете се включват посещение на дунавски остров, пикник, възможност за наблюдение на редки и интересни птици. Дружеството осигурява и транспорт на багажа на туристите, докато те се придвижват по вода. В туровете могат да се включат както хора с опит в гребането, така и напълно начинаещи. Водите на Янтра и Дунав са спокойни и без бързеи, което предполага едно релаксиращо преживяване.

За контакти: Михаил Михов (mihail.r.mihov@gmail.com), facebook.com/DanubeIslands. Друга утвърдена организация, специализирала се в приключенските спускания по реки, е русенският клуб за пътешествия „Бяла звезда“ (bialazvezda.com).

И за финал – летели ли сте скоро с балон? Отскоро се предлагат панорамни туристически полети с балон с топъл въздух.

Те се организират от „Бизнес център Видин“ – в офисите му във Видин, Монтана и Крайова. Периодично се организират и привързани демонстрационни полети в различни райони на дунавските области на България и Румъния, които обикновено са свързани с някое събитие. Може да следите програмата им на balloonadventure.eu.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук