View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

Банкси превзе Париж!,

гръмнаха световните медии, макар графитите, с които френската столица осъмна в Деня на бежанците и през следващата седмица да са поставени съвсем дискретно и да не крещят с размери и цветове.

Изглежда, че това, което световно известният бристолски артист, криещ се зад псевдонима Банкси (Banksy), отново успя да превземе, развълнува, скандализира или въодушеви са умовете на зрителите на изкуството му. С послания и противоречиви образи.

И докато изследователи разсъждаваха върху автентичността на творбите, подобно на изкуствоведа и писател Пол Арден, отбелязал: „Това е напълно в стила на Банкси от 2000 г. – специфичният рисунък, цветът, може да се каже, че е творба на Банкси или негово много добро копие“, то самият уличен артист отбеляза в социалните мрежи, под снимката на плъх, яхнал макетен нож:

„Петдесет години от въстанието в Париж 1968. Родното място на модерното стенсил изкуство“.

Банкси „превзе“ Париж

Отвъд художествените достойнства и естетиката, напомнящи на един по-ранен Бански, хората са развълнувани предимно от посланията. Безспорно най-коментираният образ е този на малко чернокожо момиче, което пръска с розова боя върху свастика.

Това е първата рисунка, появила се на Световния ден на бежанеца в близост до вече закрит мигрантски лагер в Париж. В краката на малкото момиче лежат намачкано одеяло и плюшено мече, намеквайки, че то е бездомно. Графитът е ярък коментар на мигрантската политика на Франция и целия ЕС, а мястото е избрано не случайно, защото се смята, че заради закриването на центъра, както и на няколко други, около 2 хиляди бежанци спят под мостовете и по улиците на Париж.

Друг графит, с който осъмна френската столица е артистичната интерпретация на Банкси на известната картина на Жак-Луи Дейвид – Наполеон, пресичащ Алпите.

Бристолсксият артист обаче е увил своя Наполеон плътно с наметалото му, включително и лицето. Част от коментарите свързват образа със забрана за забулване във Франция от 2010 г., докато други говорят най-общото за времената на жестокост и безразличие, в които живеем.

Алчността и жестокостта са тема и на друга рисунка, появила се близо до Сорбоната. На нея човек, в строг костюм, предлага на куче кост, докато крие трион зад гърба си. Кучето е без една лапа, което навява зловещата мисъл, че кокалът е от отрязания му крак.

View this post on Instagram

. Sorbonne University

A post shared by Banksy (@banksy) on

Последните три малки рисунки се свързват с характерния за почерка на Банкси плъх, който пък е вдъхновен от творчеството на парижкия художник Блек Льо Рат (един от основоположниците на графити културата в Париж през 80-те години).

Бристолкият артист ги е поставил в града, така че да си взаимодействат с местните графити и фасадите на сградите. И макар да изглежда сякаш се е забавлявал с това, те също крият социални и политически послания…

View this post on Instagram

. Staircase, Montmartre

A post shared by Banksy (@banksy) on

Още послания и предизвикателства от Банкси:

Последното предизвикателство на Банкси иронизира “Smart” любовниците

Банкси подари графит на училище с думите: Винаги е по-лесно да получиш прошка вместо разрешение

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук