Тази година става все по-добра. За българското кино. След като за първи път в историята му творба на български режисьор бе удостоена с честта да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света – Берлинале, а филмът “Не ме докосвай” с Ирмена Чичикова и копродуциран от „Агитпроп“ бе отличен със “Златна мечка”, българските кино творци продължават да получават признания.

Българското кино се завръща на червения килим

Българското кино се завръща на червения килим (плакатът на Дива круша)

Кинофестивалът в Кан обяви допълнителни заглавия на филми, които се включват към вече обявените от основната програма на 71-то му издание.

В  конкурсната програма са включени българската копродукция „Дивата круша“ на носителя на Златна палма турски режисьор Нури Билге Джейлан,

„Knife+Heart“ с Ванеса Паради на френския режисьор Ян Гонзалес, чийто първи проект е участвал в програмата на София Мийтингс,

и вторият филм на казахския режисьор Сергей Дворцевой Ayka (участвал с дебюта си „Тулпан“ на София Филм Фест).

Огромно любопитство предизвика завръщането в Кан на две култови фигури на киното: Ларс фон Триер и Тери Гилиъм. Датчанинът постигна примирие с фестивала, след непремереното си изказване на пресконференцията по повод филма си „Антихрист“ в Кан през 2011 г., където изрази известни симпатии към Хитлер.

Фестивалът отстрани фон Триер и го обявява за „персона нон грата“. Новият му филм Къщата, която Джак построи е с участието на Мат Дилън и Ума Търман.

„Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм ще закрие основната програма на Кан и бележи края на сага, продължила 17 години в опити за снимки и близо три десетилетия планове. В главните роли са Адам Драйвър, Джонатан Прайс, Стелан Скарсгард и Олга Кириленко. И двата филма са извън конкурсната програма.

„Донбас“ на украинския режисьор Сергей Лозница ще открие секцията „Особен поглед“ на 9 май.

За нас разбира се най-голям интерес предизвиква участието на Джейлан с „Дивата круша“ в основния конкурс. Това е шестият филм на именития турски режисьор, който се състезава за голямата награда в Кан.

Нури Билге Джейлан

Нури Билге Джейлан

Нури Билге Джейлан е един от най-успелите световни режисьори на фестивала на Лазурния бряг. „Отчуждение“ (2002) и „Имало едно време в Анадола“ (2011) му носят Голямата награда на журито, „Климати“ (2006) печели наградата на ФИПРЕССИ, „Три маймуни“ (2008) наградата за режисура, а „Зимен сън“ (2014) му носи заветната „Златна палма“.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на българския Национален филмов център и в партньорство с Ню Бояна Филм Студио София.

ДИВАТА КРУША/ THE WILD PEAR TREE/ AHLAT AĞACI
ТурцияФранцияГерманияБългарияБосна и ХерцеговинаМакедонияШвеция, 2018, 188 мин.

За някои провинцията е място на изгнание, където всички надежди и мечти преминават в самота и отчаяние като пресичащите се съдби на бащи и синове.

Синан е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му…

Режисьор: Нури Билге Джейлан
Сценарий: Акън Аксу, Ебру Джейлан, Нури Билге Джейлан     
Оператор: Гьокан Тиряки
Художник: Мерал Актан
Монтаж: Нури Билге Джейлан
В ролите: Айдън Догу Демиркол, Мурат Джемдир, Бенну Йълдъръмлар, Хазар Ергючлю, Серкан Кескин, Ирем Тюркоглу и др.
Продуцент: Зейнеп Йозбатур Атакан
Копродуценти: Александър Миле-Гай, Фабиан Газмиа, Стефан Китанов, Лабина Митевска, Мирсад Пуриватра, Йон Манкел, Антъни Муир
Продукция: Zeyno Film, Memento Films Production, Detail Film, RFF International, Sisters and Brother Mitevski, 2006 Produkcija Sarajevo, Film i Vast, Chimney Pot

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук