6 май е Филмов ден на младия зрител (плакат на събитието)

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за 7-ма, поредна година имат шанса да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 6 май – Филмовия ден на младите зрители през 2018 година – Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

Всеки от филмите ще бъде на разположение и в платформи за VOD за гласуване от страна на младите зрители, които нямат възможност да гледат филмите на кино в София. 

БЕГЪЛКАТА / GIRL IN FLIGHT / LA FUGA: GIRL IN FLIGHT,
филм на
Сандра Ванучи
(Италия-Швейцария, 2017)

Силвия е самоуверена 11-годишна девойка от малък град в Тоскана, която се качва сама на влака за Рим. Там тя среща Емина – умна и оправна 13-годишна циганка. Двете пристигат в Рим, където Силвия следва Емина и двете буквално изчезват в огромната централна гара на града… 

РЕВОЛЮЦИЯТА НА КОНЧЕТАТА / HOBBYHORSE REVOLUTION,
документален филм на Селма Вилхунен
(Финландия, 2017, 88 мин.)

Забавен и трогателен филм за тийнейджъри с болезнени проблеми по време на растежа им, които откриват себе си чрез хобито да яздиш и да се „грижиш“ за кончета-играчки. 

УАЛЕЙ / WALLAY,
филм на Бърни Голдблат
(Франция-Буркина Фасо-Катар, 2017, 84 мин.)

Едно 13-годишно момче е изпратено от дома си във Франция да живее със семейство нейде в Буркина Фасо.

6 май – Филмов ден на младия зрител

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат  резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

На 6 май младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 36 държави в Европа – и не само: Австралия (Брисбейн), Австрия (Виена и Санкт Пьолтен), Белгия (Брюксел), Босна и Херцеговина (Сараево), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин, Кемниц и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Естония (Талин), Израел (Тел Авив), Ирландия (Дъблин), Испания (Барселона, Мадрид и Севиля), Италия (Флоренция, Рим и Торино), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Валета), Полша (Лоц, Варшава и Вроцлав), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Ниш), Турция (Истанбул), Унгария (Будапеща), Финландия (Хелзинки), Франция (Сен Морис – Ле Арк), Холандия (Амстердам), Хърватия (Загреб), Черна гора (Подгорица), Чехия (Прага), Швейцария (Люцерн), Швеция (Бостад) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук