Разкази за родината - корицата„Разкази за Родината” на руския писател Дмитрий Глуховски (Изд. „Сиела”) е сборник с изумителни фантастично-хумористични разкази, които пародират реалността в Русия.

В най-новата си книга авторът на поредицата „Метро”  и Бъдеще обръща поглед към Родината, при това с голяма доза тревога, като посочва най-болезнените теми в руското общество – корупцията сред политиците, бедността, сервилността и подчинението на медиите, държавният контрол над обществото.

Въпреки че разказите са в стил фантастика и съвпаденията с реални хора е случайна, читателят лесно се досеща кои части не са съвсем плод на въображението на Глуховски. Но, разбира се, той не пропуска и да ни разкаже как вижда света след години, а на фона руснакът и руската душа си остават същите.

В разказите му политиците са от други планети; учени откриват, че властниците въртят бизнес с пъклото; мутрите си купуват силиконови мозъци; вятърът от запад се улавя и използва за икономически подем; НЛО каца насред Москва; изборите вече се правят от машини, за да няма грешки; Третата световна идва и си отива… А руснаците дори не забелязват.

Двата разказа, които ми харесаха най-много са “Utopia” и „Централните новини”. В първия Глуховски прави паралел между Русия и Франция и през очите (и действията) на главния герой ясно ни показва как думата „свобода” може да се разбира по два коренно различни начина, в единия – както е най-удобно на някого. Във втория разказ проследяваме процеса на една централна емисия новини „от кухнята”, като авторът с тъжно-хумористичен тон ни показва какво се случва, когато медиите съвсем по свое желание „работят” за благото на държавния апарат.

Препоръчвам книгата на онези, които се интересуват какъв е и какъв би бил светът и не очакват розови истории със щастлив край. Защото, може би, ако има начин сивотата от едно общество да бъде прогонена, то първата стъпка е да бъде ясно посочена и осъзната. Както го прави Глуховски.

Избрани цитати

В нашата страна ежедневно се правят открития, за които не бива да се говори, така че няма нищо страшно. А вие можете да избирате – той разтвори папката – между три научни открития, които току-що бяха разсекретени. Изберете си едно, ще станете негов автор.

  • За първото му предаване, току-що претърпяло ребрандинг, е нужна ярка тема. От една страна – глобална, от държавен мащаб. От друга – разбираема и близка до всеки. Секс? Недостатъчно държавност. Смърт? Твърде голяма конкуренция.
  • На нашата аудитория й харесват сюжети за това как бултериер е изял малко дете. На нашата аудитория й харесва разчленяването. Нашата аудитория иска да гледа как в пряк ефир джудже прави репортаж изпод полата на Пугачова. Това са актуални теми от живота (…) Нашата програмна политика се крепи на три кита: секс, смърт и пари. И ти с вечната ти интелигентска рефлексия силно изпъкваш.
  • Стиснал зъби, си купи цигари от будката. В портфейла останаха деветстотин шейсет и две рубли. До заплата – десет дни. За макарони стигаха, за пелмени – не. Нищо, ще ядем макарони. С кетчуп и сол – отлично. Пък и само със сол става.
  • Трябва да възкресим и модренизираме патриотизма. Да придадем на Родината sex appeal. Да определим какво изобщо може да означава това понятие в епохата на интернет, в епохата на global village. Искам думата „Родина” да стимулира нервните центрове не само в мозъка на православния знаменосец и не само в мозъка на казашкия атаман. Искам Родината да стане модна.
  • Нито аз, нито вие, нито Чубака можем да разберем тази мистика, тези сили, които я предпазват от падение, които защитават Русия и които водят страната ни на сляпо по нейния свещен път! Русия не може да се разбере с разум (…)В Русия може само да се вярва.

Откъс от „Разкази за родината“

Откъс от “Разкази за родината” на Дмитрий Глуховски

Малко за автора

Дмитрий Глуховски, автор на Разкази за родината

Дмитрий Глуховски

Дмитрий Глуховски е роден на 12 юни 1979 г. в Москва. Той е журналист, радио и ТВ водещ, и писател в жанра научна фантастика и трилър.

Има образование по международна журналистика, учил е 4 години в Израел, а по време на началното си образование изучава усилено френски.

Като кореспондент на „Радио России” има зад гърба си пътешествия из половината свят, работил е и за медии като „Дойче Веле” и „Евронюз”.

Започва да пише „Метро 2033” на 18-годишна възраст. През 2005 г. книгата става национален и световен бестселър и получава литературната награда ЕВРОКОН 2007 в Копенхаген, Дания, за най-добър дебютен роман. По него е направена компютърна игра, работи се и над филм.

Автор е още на романите „Здрач” (2007), „Метро 2034” (2009) и „Метро 2035” (2015).

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за гореща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (100%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук