Независимо какво ни се случва, продължание напред винаги има, защото нямаме друг избор, убеждава ни писателката Аньес Льодиг

Обещание за щастие

„Обещание за щастие” на френската писателка Аньес Льодиг (Изд. „Колибри”) е емоционална книга, която се чете на един дъх.

Фокусирана е върху историята на няколко човека, които животът изпитва по възможно най-трудния начин – със смъртта на най-близките им. Но това не е книга за тъгата, безнадеждността и отчаянието. Напротив! Тя ни дава пример, че каквото и да се случи, продължаваме напред, защото нямаме друг избор. Че дори и на света да има лоши хора, то има и добри.

Льодиг ни описва тягостните чувства, с които се борят някои от героите от личен опит – самата тя е загубила едно от децата си и намира своя път напред с писане. Също така ни подсеща за безброй дребни детайли от ежедневния живот, които крият късче щастие – шоколад, детска усмивка, сън, разходка сред природата, едно пиано, вкусна домашна храна.

българската корица на Обещание за щастиеЗапознава ни с малкия Люлю, чаровно и любознателно дете, което има простички отговори на всички сложни житейски въпроси, а неодобрението си изразява с обидата „б*околи”.

Освен че не харесва броколи и не може да казва „р”, момченцето е най-голямата опора на младата си майка Жюли, която е била принудена да се откаже от част от мечтите си, за да приеме ролята на самотна майка.

Една пица и едни ябълки срещат Жюли с възрастния Пол, а по-късно и със сина му Жером и младата лекарка Каролин. Съдбите им се преплитат, за да побутнат тези хора да си станат опора в най-трудните и компания в най-хубавите моменти и за да може всеки от тях да намери сили и начин да се пребори със собствените си демони.

Препоръчвам книгата на всеки, който иска да се докосне до човешката душа, да усети колко крехка и чувствителна е тя и същевременно – колко многопластова е и колко сила носи в себе си, за да се излекува дори и от най-дълбоката мъка.

Защото „нищо не е по-спешно от това да бъдем щастливи”.

„Обещание за щастие“ получава наградата „Мезон дьо ла Прес“ 2013, предизвиквайки огромен интерес във Франция.

Избрани цитати

  • Вярата може да премести планини, но понякога тя не е достатъчна. Планините се срутват и човек остава затрупан под тях.

В тишината говори погледът, огледалото на душата. Когато човек мълчи, по-добре чува сърцето си.

  • Един голям и хубав огън със сигурност изглежда изгаснал след силна буря, но жар винаги остава. Повърхността е сива, студена, покрита с пепел, но вътрешността все още е топла. Разпалете я, добавете няколко съчки , духнете отгоре им и огънят отново може да се разгори.
  • Човек се справя с положението, каквото и да е то, защото няма друг избор. Животът е река, а ние сме само малки дървени късчета, които плуват по течението. Бяхме въвлечени във водовъртежа на бързеите, блъскани, удряни, преобръщани, почти удавени, но продължавахме да плуваме.
  • Можеш да подадеш ръка на някого, но не можеш да го извадиш от дупката, в която е потънал, ако не хване ръката, която му подаваш. Освен и ти да паднеш заедно с него, което няма да реши нещата. Заедно сте, но на дъното на дупката.

Малко за авторката

Аньес Льодиг

Аньес Льодиг

Аньес Льодиг (р. 1973 г.) е акушерка, майка на три деца и автор на четири романа.

Когато единият от синовете й, Натанаел, се разболява от левкемия, започва да пише седмичен бюлетин, предназначен за всички, които се интересуват от детето й.

Развълнуван от стила й, един от професорите в болницата я насърчава да пише.

След смъртта на Натанаел, Льодиг издава първия си роман „Мари отгоре”, с който печели конкурса, организиран от списание „Фам актюел”, в състезание с 600 ръкописа.

Следват „Обещание за щастие”, „Тръгни с мен”, „Ще съжаляваме по-късно”.

 

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук