Лаура Ескивел ни разкрива една по-тъмна част от обществото, време, в което трябва сила, за да се продължи напред

„Лупита обичаше да глади” (Изд. „Колибри„) е най-новият бестселър на мексиканската писателка Лаура Ескивел, с който тя ни потапя в шареното, изстрадало и чувствено общество на латиноамериканската държава.

За разлика от любимата ми „Като гореща вода за шоколад”, тази книга на Ескивел е по-мрачна, героинята й е видяла живота с най-големите му трудности и безграничната романтичност и магия някак липсват.

корицата на Лупита обичаше да гладиВъпреки това, писателката ни открехва друга врата към мексиканската душа, за да ни покаже гнева, отчаянието, вътрешната борба и надеждата на една изстрадала жена, която се е посветила на търсенето на справедливостта в свят, изпълнен с корупция, престъпления и предателства.

Глава по глава ние разбираме по нещо ново за Лупита – освен да глади, тя обича и да пие, да танцува, да бродира.

В тези дребни действия от ежедневието, някои от които за по-голямата част от нас са си просто досадни задължения, Лупита е намерила покой, успокоение за ума и размисъл за живота и именно те са й дали последната капка надежда и сила, за да продължи напред, когато се е озовала в най-голямата дупка на живота си.

Лупита не е традиционният добър герой. Тя застава пред нас с греховете, грешките, пороците и страданията си, но няма как да не я заобичате. Заради непоправимата откровеност, чувствената душа, гнева към несправедливостите в света, силата и стремежа към изцеление.

И още един щрих, който ще ви накара да се влюбите в книгата – Ескивел вмъква в историята и кратки разкази за ритуали и легенди от древно Мексико, които дават една лъжичка магия, без която романът нямаше да е същият.

Избрани цитати от Лупита обичаше да глади

  • Водата решава проблемите. Отмива, очиства, пречиства. След като измият улицата, минувачите нямаше да знаят, че там е имало инцидент. Водата нямаше нужда да преследва виновните. Да ги търси. Да ги съди. Да ги заклеймява. Тя действаше другояче и Лупита харесваше начина й на борба. Системата на правосъдие чрез отмиване бе неумолима и демократична. Дрехите не подлежаха на корупция. С вода и сапун можеше да се премахне и най-лошата мръсотия, без да се намесват тъмни интереси.

Гладенето успокояваше мислите й, връщаше й здравия разум, сякаш премахването на гънки бе нейният начин да подреди света, да наложи волята си.

За нея гладенето бе вид унищожение, чрез което гънката умираше, за да отстъпи място на реда – нещо, което този ден желаеше повече от всякога.

  • В реалния живот, когато човек скъса връзките, които го държат към канавката на живота, той също оставя празнина, огромна празнина, но това не означава, че не може да бъде спасен, дори напротив, само че първо е нужно да разбере кои са невидимите нишки, свързващи го с останалите.
  • За Лупита хората, които не танцуваха, обикновено бяха егоистични, самотни и недоволни същества. Танцът изисква човек да следва стъпките на партньора си и да се движи в неговия ритъм. Добрата танцова двойка е онази, при която всеки от партньорите успява да стане едно с другия, да го усеща, да предугажда, да изпреварва движенията му в своеобразна игра на хармония и да го приема като свои.

Малко за авторката

Лаура Ескивел - автор на Лупита обичаше да гладиЛаура Ескивел е родена през 1950 г. в Мексико.

Авторка е на световни бестселъри като „Като гореща вода за шоколад“ (преведен на 35 езика и продаден в 4,5 милиона екземпляра) „Малинче“ и „Законът на любовта“.

В първия си роман „Като гореща вода за шоколад“, издаден през 1989 г., Ескивел използва прийомите на магическия реализъм, за да комбинира ежедневното и свръхестественото, по подобие на Исабел Алиенде.

Романът, ситуиран във времето на революцията в Мексико в началото на 20 век, демонстрира значението на дома и кухнята в живота на Ескивел. Тя вярва, че кухнята е най-важното място в дома и я характеризира като източник на познание и проникновение, което носи наслада.  През 1994 г. романът е екранизиран по сценарий, създаден от самата писателка.

Откъс от Лупита обичаше да глади може да прочетете тук:

Откъс от “Лупита обичаше да глади” на Лаура Ескивел

А стига самите вие да (не)обичате да гладите, може да ви подарим книгата тук:

Спечели “Лупита обичаше да глади” от Лаура Ескивел!

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук